Брюксел не намери решение за бюджета на Европейския съюз. Вече повече от денонощие евролидерите не постигаха компромис по спорната тема.

След заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да достигне до споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тази вечер Европейският съвет разгледа второ предложение на Европейската комисия, след като по-рано не успя да одобри предложението на Мишел. Засега не е насрочена датата на следващото заседание на държавните и правителствените ръководители, на което отново въпросът да бъде обсъден. 

"Разпуснахме се, защото новата четворка държи за един процент, другите за амбициозен бюджет", каза след заседанието премиерът Бойко Борисов.

"Много сме разделени в момента, много са различията, но сега тонът беше вече доста по-умерен, всички разбираме, че трябва да се намери компромис, но просто мисля, че днес не сме узрели за подобно решение", допълни той.

По думите му исканията на България са много добре защитени.

"Тук става въпрос за амбициозен бюджет след излизането на Великобритания да не се върнем назад, а да бъдем още по-активни, с по-голяма перспектива – и за образование, и за иновации, и за обучение.

Аз винаги съм започвал с колко е важно единството на Съюза, колко е важно по-изостаналите, по в края, по-в периферията със специфични нужди региони, райони, да им се обърне особено внимание и новата четворка – ДАНС, както я нарекох за краткост, абсолютно се съгласиха с мен – и холандският премиер, и шведският, и датският и австрийският.

Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България специално защо трябва да имаме добър бюджет – нулева миграция, енергийна диверсификация, имайки предвид интерконекторите с Гърция, Балкански поток, финансова дисциплина, растеж, най-нисък заедно с Естония, външен дълг, след това, Натовска държава, ангажиментите към НАТО, базите, които имаме, съвместните учения. Всичко това геостратегически е изключително важно да се приема за България.

След това енергийната, зеленият пакт, това, че при присъединяването на България към ЕС от 6 – 4 реактора бяха затворени – също са големи жестове, които България е направила, рекордните количества наркотици, които България задържа всяка година. На срещата с тази четворка беше изключително високо оценена ролята на България, нямам никаква забележка към тях", каза още Бойко Борисов.

Снимка: Reuters

Сутринта прогнозите бяха крайно скептични. Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция, с помощта на Германия - вече наричани "пестеливите страни", бяха категорични, че няма да преговарят изобщо, докато границата на вноските не се смъкне до 1 процент от брутния национален доход.

Снимка: Reuters

После духовете се поуспокоиха, след като всички разбраха, че ще се режат пари. Председателят на Съвета Шарл Мишел трябваше да предложи откъде да се реже.

Дипломатическите совалки днес имаха неочаквани формати. Евролидерите се групираха и прегрупираха в зависимост от бюджетните интереси на страните им. България твърдо остава в блока на 17-те т. нар. "приятели на кохезията", за които фондовете за изоставащите региони са решаващи.

Снимка: Reuters

Тази сутрин Борисов обсъди със зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис забавянето на влизането ни в чакалнята на еврозоната.

"Най-лесното за обяснение, което хората биха разбрали е, че няма държава, която е приела еврото, да е станала по-зле, по-зле от България или да се е върнала обратно. Това са фактите към днешна дата. И България, и Хърватия ще бъдат разглеждани – не заедно – юли месец, така че имаме до юли месец време да се убеждаваме, да се плашим, да чуем всички", обясни Борисов.

Постигането на национален консенсус е единствената причина за забавянето, е уверил премиерът на срещата си в Комисията.

След като не бе постигнато споразумение за бюджета, предстои нова среща на евролидерите, на която да бъде обсъден въпросът.