Европейските лидери се опитват да решат спорната тема за бюджета на Съюза. Извънредната среща започна днес в Брюксел и няма обявен край.

Не ясно дали изобщо ще се намери компромис от първи опит или ще се наложи нова лидерска среща. Защото неизвестните са много.

Спори се какъв да е размерът на бъдещия бюджет и за какво приоритетно да се харчат пари. Богатите страни искат да плащат по-малко, а за по-бедните, сред които е и България, европейските фондове като кохезионните са решаващи.

Докато ЕС търси начин да запълни празнината от британските вноски след Брекзит, Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция искат да плащат по-малко. Германия категорично отказва рязкото увеличение.

Снимка: Reuters

„Германия не е доволна от досегашните преговори. Мислим, че в групата на нетните платци няма баланс. И така Германия плаща повече“, категорична е канцлерът Ангела Меркел.

Франция пък не отстъпва.

Снимка: Reuters

„Ние желаем бъдещият европейски бюджет да дава възможност за нови ресурси, за да излезем от дебата за размера на националните вноски и да прекратим отстъпките в приноса на отделни страни“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

За България кохезионните фондове за решаващи и ще се борим да не бъдат намалявани.

Преди началото на срещата, българският премиер коментира и евентуално отлагане на влизането ни в чакалнята на еврозоната.

Снимка: bTV

„Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, от един министър от една партия, ако щете. Защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото. Кой е казал да се откажем? И разказах много добре предимствата – намаляване на лихвите по кредитите, Европа на две скорости, стабилност на банкова система, всички предимства ги изброих и съм ги казвал и досега“, заяви премиерът Борисов. 

Евролидерите се готвят за безсънна нощ и продължаване на преговорите и тoзи петък. В момента текат двустранните срещи. Те ще дооформят отделните лагери: по-богати, по-бедни, по-склонни на компромис, такива, които плащат и такива, които получават.