Цяла нощ евролидерите опитваха да постигнат компромис за парите на Европейския съюз и не успяха. Към 7 ч. сутринта приключиха двустранните срещи.

Германският канцлер Ангела Меркел си тръгна още преди полунощ. Френският президент Еманюел Макрон, вместо предвидените 15 минути, прекара цял час с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

В ранните часове на днешния ден дойде ред и на българския премиер Бойко Борисов да се срещне с Мишел. По-късно днес министър-председателят ще разговаря с зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Поводът – информацията за отлагането с няколко месеца на влизането ни в чакалнята на еврозоната. 

Към обяд преговорите на високо равнище бяха възобновени.

Засега се знае, че първата среща, след като Великобритания напусна Евросъюза миналия месец не протича гладко. Европейските лидери са спорили как да бъдат разпределени и похарчени около 1 трилион евро през следващите 7 години.

Разминаването идва между богатите и по-бедните членове на общността. От 2021 г. общият бюджет ще изгуби 11 млрд. евро ежегодни вноски от Великобритания.

Затова лидерите трябва да решат с колко ще се увеличат вноските на държавите донори и с колко ще се намалят дотациите за страните-получателки на европейски средства.