Филипинската полиция обяви, че временно се спира войната с дрогата, за да се прочистят корумпираните полицаи от системата.

Това се случва след смъртта на южнокорейски бизнесмен, който беше отвлечен и убит в полицейски участък. Джи Ик-джу бил отвлечен от дома му близо до Манила под претекст, че се извършва операция срещу разпространението на наркотици.

От началото на масираната кампания срещу дрогата във Филипините са били убити повече от 7000 души. Това навлече много негативни мнения от организации за човешките права от цял свят. Въпреки това рейтингът на филипинския президент Родриго Дутерте е висок.

Заради убийството на Ик-джу Дутерте заяви, че очевидно проблемът с разпространението на наркотиците идва от редовете на полицията.

„Вие, полицаите, сте корумпирани до дъно. Това е в системата ви”, заяви президентът. Според него около 40% от тях са корумпирани.

„Президентът ни каза първо да прочистим редиците си. Може би след това ще възобновим битката срещу наркотиците”, заяви полицейският шеф Роналд дела Роса.