Над една четвърт от всички туристи, посетили Турция миналата година, са били от Русия и Украйна – общо близо 7 милиона души. Преди войната очакванията на местната асоциация на туристическите агенции за тази година са били за над 9 милиона посетители от двете държави. Сега това число ще трябва да се раздели поне на две.

Анталия е наричана "перлата на турската ривиера" и Лазурния бряг на руските и украинските туристи. Според бранша те съставляват около 80% от чуждестранните посетители в града.

Ахмет Юсал е собственик на туристическа агенция. Признава, че гледайки новините, не може да спи.

“Войната буквално уби надеждите за сезона. Засега няма отменени почивки, но няма и нови резервации, което буди страх. Явно руският клиент не знае какво ще прави – общо взето същата неизвестност, която преживяхме заради COVID-19”, казва Ахмет Юсал, директор на туристическа агенция.

Въпреки това се готвят с пълна пара за новия сезон.

Преди пандемията Русия е страната, от която тръгват най-много туристи за Турция, а индустрията допринася за 10% от брутния вътрешен продукт на югоизточната ни съседка.

Някои хотели, работещи само с руски туристически агенции, се опасяват от пълен крах. А местни агенции се оплакват, че заради изключването на руски банки от системата за разплащания SWIFT, вече губят внесените депозити за отменени през последните дни летни почивки.

За разлика от Европейския съюз, Турция не затвори въздушното си пространство за руски самолети. Това обаче не носи успокоение.

Дали вместо към България и Кипър, които подкрепят западните санкции, руските туристи ще се насочат към Турция – тук още не знаят. Но са готови да ги посрещнат както и досега – с отворени обятия.