Тази година ще остане в историята белязана от две големи войни - продължаващият конфликт между Русия и Украйна и ново избухване на насилие в Близкия изток между Израел и бойците на „Хамас“.

Фотографи на Ройтерс бяха на терен, за да уловят всичко в развитие. Предупреждаваме, че част от кадрите не са подходящи за хора под 18 години.

През февруари земетресение с магнитуд 7,8 в Турция и Сирия събори сгради и уби хиляди. Друго земетресение през септември уби повече от 2900 души в Мароко.

Снимка: Reuters

Беше година, когато доказателствата, че климатът на Земята се променя, изглеждаха по-ярки от всякога. Горски пожари в Южна Европа и Канада през юли унищожиха домове и покриха градове в гъста мъгла, докато в Латинска Америка нивата на водата спаднаха, застрашавайки препитанието и оставяйки делфините на сухо.

Боевете между въоръжени групировки и атаките срещу цивилни се засилиха в източно Конго, имаше нова вълна от етнически мотивирани убийства в Дарфур, Судан, а банди превзеха голяма част от Хаити.

Снимка: Reuters

Такива отчаяни ситуации накараха мнозина да се впуснат в рисковани миграционни пътувания с надеждата за по-добър живот. Венецуелците балансираха върху товарни влакове, за да стигнат до американо-мексиканската граница, докато африканците се отправиха към Европа с разклатени лодки. Не всички успяха.

Голямата история от края на 2023 г. беше старта на войната между Израел и „Хамас“. На 7 октомври „Хамас“ вилня в Южен Израел, убивайки около 1200 души и вземайки около 240 заложници, според израелските данни. В отговор Израел бомбардира Газа и предприе сухопътна офанзива, която до края на ноември уби над 15 000 души, според властите в Газа. Много от жертвите са жени и деца.

Снимка: Reuters

Докато тази война и други истории отместиха светлината на прожекторите от Украйна, конфликтът продължава да бушува в източната част на страната. Смъртта се превърна в ежедневие - един фотограф на Ройтерс засне жена през октомври, която гледаше тела, положени на земята. Тя не е тъжна, а отчаяна.

Снимка: Reuters

На фона на смъртта и отчаянието, които белязаха 2023 г., хората все още намираха начини да си спомнят и да празнуват - и фотографите на Ройтерс потърсиха и тези истории. Децата участваха в традициите, предадени от по-възрастните им - учеха древни занаяти, обличаха се за религиозни поводи или развяваха знамена на майската коронация на крал Чарлз III.

Това са само част от моментите на 2023 г.