Петима са били ранени при най-голямото руско нападение с дронове срещу Киев от началото на войната, предадоха Ройтерс.

Атаката е започна в ранните часове на деня, а предупреждението за въздушно нападение продължи общо шест часа.

Снимка: Ройтерс

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по Украйна са били изстреляни над 70 ирански дрона камикадзе и че повечето от тях - но не всички, са били свалени. Впоследствие военновъздушните сили обявиха, че са свалили 71 дрона "Шахед" и една ракета. Общо по столицата са били изстреляни 75 дрона, отбелязва УНИАН.

Снимка: Ройтерс

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в Телеграм, че при нападението са били ранени петима души, включително 11-годишно момиче. Повредени са сгради в целия град, а отломки от свален дрон са предизвикали пожар в детска градина.

Снимка: Ройтерс

Нападението е извършено преднамерено в ранните часове на деня, когато украинците отбелязват най-тежката си национална трагедия - глада през 1932-33 г., чиято жертва стават няколко милиона души, смята Зеленски.

Украинското ръководство и преди е правило паралели между Гладомора и сегашното нахлуване на Русия. Украйна и над 30 други държави признават Гладомора за геноцид над украинския народ от страна на Съветския съюз, който по това време управлява Украйна и се опитва да потисне стремежа към независимост.