По време на управлението на военната хунта в Египет, която взе властта след свалянето на Хосни Мубарак, лекари са били принуждавани от управляващите да оперират ранените по време на демонстрациите опозиционери без да използват упойка.

Това пише днес британския ежедневник „Гардиън” като цитира данни от доклад, изготвен по поръчка на египетския президент Мохамед Мурси, за престъпленията, извършвани от военните по време на революцията от 2011 г. и след нея.

Основният фокус на доклада пада върху персонала на военната болница Кобри ел-Коба в Кайро, където главният лекар задължил операциите на демонстранти да се извършват без анестезия и дезинфектиращи средства, а лекари и медицински сестри биели пациенти.

Докладът също така препоръчва на президента на Египет да проведе разследване спрямо висши чиновници от министерството на отбраната и въоръжените сили на страната, за да реши трябва ли те да понесат отговорност за извършените по време на революцията престъпления.

Авторите на документа също така припомнят, че по време на 18-те дни вълнения в Египет над хиляда души са изчезнали безследно.