Властите в Беларус повдигнаха обвинения на опозиционния лидер Мария Колесникова за подкопаване на националната сигурност. Според следователите тя публично е призовавала за завземане на властта и насилствена промяна на конституционния ред и може да получи от две до пет години затвор.

„Беларус поиска нови оръжия от Русия“, заяви президентът Александър Лукашенко.

„Помолих руския президент за доставка на няколко вида оръжия. Последните събития ни показаха, че трябва да сме по-смели в защитата на интересите както на Беларус, така и на Русия“, добави той.

В същото време правозащитниците предупреждават, че действията на властите в Беларус могат да се разглеждат като престъпление срещу човечеството.

„Има повече от 500 случая и това е само върхът на айсберга. Това, което видяхме след изборите, е систематично, планирано и умишлено изтезание от страна на държавата“, заяви генералният секретар на Световната организация срещу изтезанията – Гералд Щаберок.

Ситуацията ще бъде разгледана от Съвета за човешките права към ООН в петък. Очакванията са да бъде въведен строг мониторинг на кризата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!