Александър Лукашенко е президент на Беларус вече 26 години. На 9 август той спечели пореден мандат с гласовете на над 80% от избирателите. От тогава до сега Беларус изживява размирни времена. САЩ обявиха Лукашенко за "нелигитимен президент", Русия пък го подкрепи, но така или иначе протестите не спират.

Подобно на българското „Отровно трио“ в Минск протестите също се водят от трио, само че дамско.

Това беше неочаквано, но жените се превърнаха в лидери на протеста по една много проста причина – мъжете до тях бяха арестувани или прогонени по някаква причина. На две от тези жени съпрузите са в затвора. Най-напред техните регистрации не бяха допуснати от ЦИК. Трите жени обединиха своите предизборни щабове, за да се явят заедно на изборите.

Светлана Тихановская се кандидатира се за президент на мястото на съпруга й - блогър, който е в затвора. Тя е учителка и преводач. Признава, че нищо не разбира от политика, но казва, че се е захванала с това „от любов“. След загубата отказва да признае изборите за валидни, арестувана е, след ареста напуска тайно Беларус и е в Литва. Разпространено от властите в Беларус видео, в което признава победата на Лукашенко, по думите ѝ е направено под натиск. Според официалните данни, оповестени от Минск, тя получава 10% от гласовете.

Съпругът на Вероника Цепкало, която участва в кампанията на Тихановская, също не е допуснат до регистрация както кандидат за президент на изборите.  Валерий Цепкало е бивш посланик на Беларус в САЩ.

Снимка: EPA

Най–известна между трите е писателката Светлана Алексиевич, чиято книга „Чернобилска молитва“ получава Нобелова награда и вдъхновява нашумелия сериал „Чернобил“. Тя не харесва да я определят като журналистка, но използва свидетелска разкази за събитията, описани в нейните книги. Доста от произведенията ѝ са били забранени в Беларус.

Дълго време тя е живяла в чужбина, където е била заплашвана. В момента обаче Алексиевич е единственият член на координационният съвет на опозицията в Беларус, който е на свобода и се намира в страната.

Снимка: EPA

В сряда Алексиевич се оплака, че маскирани мъже са се опитали да влязат в дома ѝи е бил тормозена по телефона, това беше знак за пресата, която отиде в дома , а сега тя всеки ден е посещавана от посланиците на шест европейски страни, които проверяват дали не ѝ се е случило нещо.

Снимка: EPA

Според Тихановская ЦИК не ѝ е отказала регистрация за изборите, защото отношението на Лукашенко е доста високомерно към жените и ги подценява. Според него една жена не може да управлява Беларус и това трябва да бъде човек, който е бил в армията, на което Тихановская отговаря, че по-добре президент да е жена и майка, защото тя знае как да се грижи за децата си, съответно и за гражданите. Тя е изключително честна в кампанията си и признава например, че не разбира от външна политика, но ще се допита до специалисти.

Мария Колесникова е определяна от външни наблюдатели като най-силната жена в протестното трио на Беларус. Тя е единствената, която отказа да напусне страната въпреки опитите за принуда и дори си скъса паспорта, за да не бъде експулсирана в Украйна. В момента е в ареста.

Колесникова е музикантка, флейтистка, влогър и ръководител на предизборната кампания на Тихановская. Включва се в политиката като част от екипа на опозиционният политик Виктор Бабарико, но след като му е отказана регистрация от ЦИК и е подложен на съдебно преследване, тя започва да ръководи кампанията на Тихановская.

Вижте повече във видеото.