Русия ще продължи да развива военния си потенциал и бойната готовност на ядрените си сили, заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с висшия руски офицерски състав, цитиран от АФП.

Междувременно стана ясно, че Русия ще увеличи въоръжените си сили с 30% до милион и половина души.

"Въоръжените сили и бойният потенциал на нашите въоръжени сили се увеличават постоянно и всеки ден", каза руският президент. 

Според руския държавен глава Русия също така ще "подобри бойната готовност на ядрена триада".

Руският лидер обяви и новата хиперзвукова крилата ракета "Циркон", която руските войски ще могат да използват от януари.

"В началото на януари фрегатата "Адмирал Горшков" ще бъде оборудвана с новата хиперзвукова ракета "Циркон", която няма аналог в света", заяви Путин.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските военнослужещи в Украйна се сражават там с "обединените сили на Запада".

Той добави, че Москва планира да използва два окупирани украински пристанищни града на Азовско море.

"Пристанищата в Бердянск и Мариупол функционират напълно. Планираме да разположим там бази за поддържащи плавателни съдове, аварийно-спасителни служби и кораборемонтни подразделения на военноморските сили", добави Шойгу.

Според него трябва да се увеличи броят на военнослужещите в руската армия до 1,5 милиона войници, както и да се увеличи възрастовата граница за военна служба.

Путин определи конфликта в Украйна като "обща трагедия". Той призова главнокомандващите да си вземат поука от допуснатите при мобилизацията грешки. 

"Винаги сме считали украинците за братски народ. Това, което се случва, е, разбира се, трагедия - наша обща трагедия. Но то не е резултат от нашата политика. То е резултат от политиката на трети страни", каза той.