Беларуски военни са навлезли в Украйна. Това съобщи Върховната рада в Киев в профилите си в социалните мрежи, а по-късно вестта беше публикувана и от украински медии.

Те се позовават на информация от  ръководителя на регионалното управление на Териториалната отбрана „Север" Виталий Кирилов.

„В Черниговска област са забелязани колони с военна техника с опознавателни знаци на въоръжените сили на Беларус“, съобщава  УНИАН.

Агенцията съобщи, че „жители на района разказват, че имат проблеми с телефоните и затруднен достъп до интернет“, а кметът на град Чернигов Владислав Атрошенко е призова местните жители да оказват съпротива, за да „спрем фашистко руските окупатори“.

Беларуският президент Александър Лукашенко обаче отрече твърденията на Киев по време на заседание на Съвета за сигурност и министерски съвет.

„Беларус и занапред не смята да взема участие в спецоперацията в Украйна“, заявява Лукашенко, цитиран от агенция БЕЛТА.

„При това беларуската армия не е вземала никакво участие в бойните действия. Ние можем да го докажем на всеки, но не се налага в момента. Американците признаха: „Ние не виждаме въоръжените сили на Беларус да вземат участие в тази операция“, казва президентът.

По думите на беларуския президент Кремъл никога не е искал от него Беларус да участва в тази офанзива, защото Минск не може да допринесе с нищо повече: Какво има липсва на руснаците, което ние имаме? Оръжие? Нашето е същото като тяхното. Човешки ресурси ли им липсва? Или боен опит?“.

Според Лукашенко твърдения за беларуско участие в бойните действия в Украйна е дело „на избягалите мерзавци“ (дисидентите, напуснали Беларус след протестите – бел. р.), които „клеветят страната“.

Лукашенко твърди категорично, че не издавал заповед на войските да напускат казармите, а без такава техните действия са невъзможно. Беларуският президент обаче отбелязва, че тече процес по укрепване на границите на страната от Брест до Мозир, „за да се предотврати навлизането на радикали и оръжие“.

По думите му има и пет батальона в готовност да отидат на западната граница, защото „ние постоянно очакваме провокации от нашите западни партньори“.

  • Руският министър на отбраната: Няма нужда да използваме ядрени оръжия в Украйна
  • Лийв Шрайбър на визита в Украйна: Не спирайте даренията 
  • Шойгу и Гутериш разговаряха за Запорожката АЕЦ
  • Нова серия от взривове в Крим (ВИДЕО)
  • Украйна удари щаб на руската частна армия „Вагнер“
  • 42 държави призоваха Русия да предаде контрола над АЕЦ „Запорожие“ на Украйна
  • Полша обмисля да спре издаването на визи за руснаци
  • 10 руски самолета са блокирани в Германия вече шест месеца 
  • Украински министър: Русия блокира достъпа до лекарства
  • Загинали и ранени при нови руски удари в Краматорск и Запорожие