Президентът на Руската федерация Владимир Путин каза, че руските войски трябва да развиват успеха си на бойното поле в Украйна след превземането на Авдеевка, предава Ройтерс.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу добави, че руската офанзива продължава и войските се придвижват на запад. Шойгу посочи, че руските сили са поели контрол над село Кринки в Херсонска област.

Снимка: Reuters

„Що се отнася до цялостната ситуация в Авдеевка, това е абсолютен успех, поздравявам ви. Трябва да се надгражда“, каза Путин пред министъра на отбраната Сергей Шойгу в Кремъл. „Но напредването трябва да бъде добре подготвено -  снабдено с персонал, оръжие, оборудване и боеприпаси. Изглежда, че се подразбира, но въпреки това ви обръщам внимание“, допълни Путин.

Снимка: Reuters

Украинската армия заяви, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област в южната част на страната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви на 19 февруари, че ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта.

Според него украинската армия е изправена пред една изключително трудна ситуация пред руските сили, които се възползват от закъсненията на западните страни в доставката на военна помощ за Украйна. Той отправи критики и към Полша заради протестите срещу вноса на украинско зърно.

"Случващото се на западната ни граница не може да се смята за нормално. Само 5% от нашата земеделска продукция минава през границата с Полша. На източната ни граница до Купянск, където обстрелът не спира, новините за границата ни с Полша звучат като подигравка", подчерта Зеленски.  

Руските сили преминават в настъпление в Източна и Южна Украйна и наскоро превзеха силно укрепения град Авдеевка в Донецка област, с което постигнаха първата си голяма победа след превземането на Бахмут през май 2023 г.

Украинската армия заяви, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област в южната част на страната.

Русия никога не е била против диалога, включително за Украйна. Киев отказва да преговаря под заповедите на Вашингтон и Лондон“, коментира Владимир Путин.

„Що се отнася до стратегическата стабилност, никога не сме се отказвали от диалога и в тази посока“, посочи той след информацията за разполагане на ядрени оръжия в Космоса.

Той отхвърли твърденията, че Руската федерация има ядрени оръжия в Космоса или планира да изпрати такива.

Според Путин руските дейности в Космоса „не се различават от тези на другите държави, включително САЩ“.