Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин са обсъждали китайския мирен план.

По време на срещата в Кремъл Путин обяви, че планът за мир може да послужи като основа за уреждане на конфликта в Украйна, но това може да се случи, „само когато западните държави и Киев са готови за това“.

Си Дзинпин добави, че Китай следва Хартата на ООН и страната му стои от правилната страна на историята. В съвместно изявление Руската федерация и Китай посочват, че партньорството им не включва военно-политически съюз.

Китайската позиция за политическо уреждане на кризата в Украйна, както е озаглавен документът, се състои от 12 точки:

 • Уважение към суверенитета на всички държави,
 • Да се изостави манталитета на Студената война,
 • Прекратяване на военните действия,
 • Възобновяване на мирните преговори,
 • Разрешаване на хуманитарната криза,
 • Защита на цивилни и военнопленници,
 • Поддържане на безопасността на атомните електроцентрали,
 • Намаляване на стратегическите рискове,
 • Улесняване на износа на зърно,
 • Спиране на едностранните санкции,
 • Поддържане на стабилни вериги за индустрията за доставките,
 • Насърчаване на следконфликтното възстановяване.

След публикуването на документа украинският президент Володимир Зеленски обясни, че в плана има точки, които са приемливи за Киев. Резервите на Украйна са, че сред точките не се посочва оттегляне на руските войски от територията ѝ – нещо, което Киев поставя като условие, за да се седне на масата за преговори.

Външният министър на Руската федерация Сергей Лавров посочи, че Москва споделя възгледите на Пекин.

Мирните преговори между Украйна и Русия

За първи път след инвазията на 24 февруари делегациите на Руската федерация и Украйна се срещнаха близо до границата с Беларус. След срещата двете делегации се оттеглиха за консултации.

На 3 март 2022 г. двете страни се съгласиха да отворят хуманитарни коридори за евакуацията на цивилни.

На 10 март Сергей Лавров и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба седнаха на маса за преговори в Анталия, Турция. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу беше медиатор, но срещата не доведе до резултати.

Между 14 и 17 март се проведоха серия от разговори, в които се е обсъждал план за мир.

На срещата на 29 март в Истанбул Украйна обяви, че е съгласна на неутралитет, ако се приеме система за гаранции за сигурността ѝ. Руската делегация съобщи, че Киев е готов на отстъпки и за Донбас.

През април 2022 г. Сергей Лавров обяви, че предложеният от Украйна мир се различава от постигнатите споразумения по време на преговорите в Турция, а Русия ще изготви свой вариант.

Русия и Украйна постигнаха договорка за износа на зърно през Черно море през август, но други официални мирни преговори, постигнали напредък, не са се състояли.

В същото време НАТО призова Китай да не изпраща оръжия за Русия.

„Не виждаме доказателства Китай да е изпращала оръжия на Руската федерация, но виждаме сигнали, че  такова искане е отправено от Москва“. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той добави, че поставеният проблем се обсъжда в Пекин от китайските власти.

„Китай не трябва да изнася оръжия за Русия. Това ще бъде подкрепа за една незаконна война“, подчерта Столтенберг.

Американското разузнаване разполага с данни, че Китай обмисля изпращането на дронове на Русия, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници в разузнаването. Решения за подобен ход не е взимано.