Русия силно ще намали военните си действия в Киев и Чернигов, за да се създадат условия за диалог. На днешните преговори в Турция Украйна обяви, че е готова на неутралитет, ако ѝ бъде гарантирана сигурността.

Украйна е предложила нова система за гаранции за сигурността ѝ и ако тя проработи, Киев ще се съгласи на неутралитет. Това ще означава и на украинска територия да няма чуждестранни военни бази.

Москва няма да възразява срещу членство на Украйна в Европейския съюз. Украйна е склонила на 15-годишен преходен период за преговорите по Крим и дори за отстъпки в Dонбас, според руската делегация. От Киев няма потвърждение, но всички постигнати договорености ще решават внимателно.

„Първо, референдум за всички украински граждани. След това ще има ратификация от парламентите на страните гаранти и украинския парламент. Това е от решаващо значение“, съобщи Михайло Подоляк.

Въпросите са били поставени на руската страна и се очакват официалните отговори. Москва определи разговорите като конструктивни.

"След днешния съдържателен разговор съгласувахме и предлагаме решения, по които ръководителите двете държави ще могат едновременно с парафирането на договора от външните министри да постигнат съгласие по някои политически детайли и нюанси", заяви Владимир Медински.

Делегациите напускат Истанбул и утре няма да има втора среща.

Киев и Москва отхвърлиха информациите за опит за отравяне на руския милиардер Роман Абрамович, както и на украински политици. Самият бизнесмен се появи на днешните преговори в Истанбул. От Кремъл поясниха, че Абрамович не е част от официалната делегация, но представлява руската страна.

„Тези съобщения за отравяния са част от информационната война“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Министерството на отбраната на Русия обяви, че ще намали драстично активността си около Киев и Чернигов, за да се засили взаимното доверие с Украйна и да се даде тласък на преговорите.

Насроченият за утре нов кръг преговори се отменя, за да може властите в Киев и Москва да разгледат постигнатите днес договорености.