Дори и да влезе в затвора Доналд Тръмп може да стане президент, ако бъде избран, и дори да управлява САЩ.

Тръмп беше признат за виновен по всички 34 обвинения, но Конституцията на САЩ не налага ограничение за кандидатирането му дори и при влязла в сила присъда.

След близо два дни разисквания 12-членното жури от Ню Йорк обяви, че е признава Тръмп за виновен. Окръжният прокурор на Манхатън заяви, че обвинението е следвало фактите и закона.

„Въпреки че обвиняемият може да не прилича на никой друг в американската история, ние стигнахме до този процес и до тази присъда днес, по същия начин, както при всеки друг случай, стигнал до съдебна зала“, категоричен е Алвин Браг, окръжен прокурор на Манхатън.

 

 

На излизане от залата Тръмп за пореден път отправи обвинения в политическа мотивация на съда.

„Това беше манипулиран и позорен процес. Истинската присъда ще дойде на 5 ноември пред урните от хората, които знаят какво се случи“, беше коментарът на Доналд Тръмп.

Размерът на наказанието на Тръмп ще стане ясно на 11 юли, а то е в ръцете на съдия Хуан Мърчан.

Максималната присъда, която бившият президент може да получи е 4 години лишаване от свобода. Анализаторите коментират, че е малко вероятно да лежи в затвора, тъй като Тръмп има чисто съдебно минало.

„Има някаква минимална вероятност присъдата да бъде ефективно излежаване, ефективен затвор, но най-вероятно тя ще бъде условна – пробация“, коментира доц. Иван Динев, преподавател по политически науки в Университета на Синсинати.