Кремъл защити Доналд Тръмп след историческия процес в САЩ, предаде Ройтерс.

Кандидатът на Републиканската партия беше обявен виновен за 34 престъпления за фалшифициране на документи с цел прикриване на направени плащания към порно актрисата Сторми Даниълс в навечерието президентски избори през 2016 година, за да не разгласи интимните отношения, които e имала с Тръмп.

Според Москва осъдителната присъда на Доналд Тръмп показва, че всички законни и незаконни средства са били използвани в Съединените щати, за да се отърват от политически съперници.

„Знаем, че тепърва предстои да бъде обявена съдебната присъда. Все още не е обявена. Но ако говорим като цяло, факт е, че те отстраняват политически съперници с всички законни и незаконни средства. Очевидно е. Това е ясно за целия свят“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг.

Доналд Тръмп отдавна вплита в реториката си „топлите“ отношения с Русия.

„Американският журналист Еван Гершкович, който е държан от Русия, ще бъде освободен почти незабавно след изборите, но определено преди да встъпя в длъжност. Той ще си бъде у дома, в безопасност и със семейството. „Владимир Путин, президентът на Руската федерация, ще го направи заради мен и за никого другиго, а ние няма да платим нищо“, обяви преди седмица Тръмп.

Гершкович беше арестуван в Русия през март миналата година по обвинения в шпионаж, които той, неговият вестник Wall Street Journal и администрацията на американския президент Джо Байдън категорично отричаха. Той е прекарал повече от година в московски затвор, без дата за съдебен процес.

През април Доналд Тръмп обяви и план за прекратяване на войната в Украйна.