Трийсет и четири обвинения, един често раздразнен съдия и парад от свидетели. След два дни разисквания 12 съдебни заседатели определиха Доналд Тръмп за виновен по всички обвинения в делото му за подкуп на порно актрисата Сторми Даниелс, пише Би Би Си.

Това е историческо решение. Сега Тръмп е първият бивш президент на Съединените щати с наказателна присъда и първият основен партиен кандидат, който се кандидатира за Белия дом като престъпник.

Може ли да се кандидатира отново за президент?

Краткият отговор е да. Конституцията на САЩ определя сравнително малко изисквания за допустимост на кандидатите за президент. Те трябва да са на поне 35 години, да са родени в Щатите и да са живели там поне 14 години. Няма правила, които да блокират кандидати с криминални досиета.

Но тази осъдителна присъда все още може да повлияе на президентските избори през ноември. Проучване на Bloomberg и Morning Consult по-рано тази година показа, че 53% от избирателите в ключови щати биха отказали да гласуват за републиканеца, ако той бъде осъден.

Друго проучване, проведено от университета Quinnipiac този месец, показа, че 6% от гласоподавателите на Тръмп биха били по-малко склонни да гласуват за него – процент, който може да обърне резултата.

Снимка: Getty Images

Какво се случва с Тръмп сега?

Тръмп беше на свобода под гаранция по време на целия процес и това не се промени след прочитането на присъдата в четвъртък - републиканецът беше освободен с подписка.

Той ще се върне в съда на 11 юли - датата, която съдията Хуан Мърчан е насрочил за изслушване на присъдата.

Съдията ще вземе предвид няколко фактора при произнасянето на присъдата, включително възрастта на Тръмп. Присъдата може да включва глоба, пробация или надзор, или евентуално време в затвора.

Тръмп, който нарече решението „позорно“, почти сигурно ще обжалва осъдителната присъда - процес, който може да отнеме месеци или дори повече. Юридическият му екип ще се изправи пред Апелативния отдел в Манхатън и вероятно пред Апелативния съд.

Всичко това означава, че дори след произнасяне на присъдата е много малко вероятно Тръмп да напусне съда с белезници, тъй като се очаква да остане на свобода под гаранция, докато обжалва.

Снимка: Getty Images

Има ли основания за обжалване?