Дипломатическото напрежение между България и Франция беше предизвикано от интервю на на френския президент Еманюел Макрон пред крайнодясното списание „Вальор актюел”.

В него той казва, че предпочита легални мигранти от Африка пред нелегални мигранти, които идват през украинските и българските канали. Първоначалната информация беше, че се Макрон казва „български банди”.

Късно снощи българският премиер Бойко Борисов публикува във „Фейсбук” информацията, че Макрон му е звъннал и го е уверил, че никога не е произнасял тези думи и никога не е критикувал българските граждани, работници или институции.

Факти е, че за първи път френски президент след управлението на Жак Ширак говори пред издание, на крайната десница, коментира кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева. По думите ѝ то не е минало незабелязано във Франция, но до вчера никой не е обръщал внимание на изречението, касаещо страната ни.

В него се казва: „Предпочитам легални хора, отколкото такива чрез нелегалните украински и български канали. Няма думата „граждани” и  „банди”, обяви кореспондентът на bTV.