Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщиха МВнР.

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин е извикана в понеделник в МВнР за обяснения. Това се налага след думите на президента Еманюел Макрон за някои от българите и украинците във Франция.

"Предпочитам хора, които идват от Гвинея или от Кот д'Ивоар легално и работят, отколкото такива, които идват чрез българските и украинските нелегални канали", казва френският президент в интервю за крайнодясното списание “Вальор актюел”.

Макрон подчертава още, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция. 

Снимка: btvnovinite.bg

Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, заяви на брифинг по-късно министърът на външните работи Екатерина Захариева. 

По думите й интервюто е свързано с незаконната миграция и надигащото се недоволство във Франция. "Нашите хора не са мигранти, в ЕС има свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги", припомни Захариева.

Има подозрения, че думите на Макрон са извадени от контекста, но така или иначе считаме, че това изказване е неприемливо и не може да се правят заключения за целия български народ, обясни още външният ни министър.

"Това е едно обидно изказване, доста не премерено, от френския президент. Абсолютно не съм съгласен. Заради личните политически неудачи на Макрон, България да бъде вкарване в подобна квалификация – българският народ да бъде наричан бандити. Дали Макрон иска да си намира евтини работници от Африка, си е негово право, но няма право до обижда българския и украинския народ. За какви банди говорим? В края на краищата в навечерието Ньойския договор сме, когато същата тази държава – Франция, унижиха и орязаха България по най-отвратителен начин. Явно никакви поуки не са си взели и от своята политика на Балканите. Ако по този начин той се стреми да оправдае ветото, което Франция наложи на Македония, също не го приемам. Не е нормално президент на съюзническа и уж приятелска държава, да използва подобни квалификации", коментира  министърът на отбраната Красимир Каракачанов.   

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му се вижда, че след толкова години на власт, президентът Макрон губи от крайната десница във Франция, но това не му дава основание да обижда българския народ.

Украинското министерство на външните работи също извика френския посланик.

Интервюто с Макрон предизвика остра реакция и сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник "L'observateur" подчертава, че "за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия".

Снимка: btvnovinite.bg

Списание "Marianne" се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю. "С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница", пише от своя страна вестник "Liberation". Остри коментари има и във вестниците Le Parisien и Le Figaro. 

Правителствени източници защитават интервюто пред крайнодясното списание с аргумента, че трябвало да се разговаря с всички французи през всички медии.