"Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от различни държави, сравнено с „незаконни каналджии”, както е и точният превод, от Украйна и България". Това каза външният ни министър Екатерина Захариева в извънредно изявление по повод думите на френския президент, заради които е изпратена и протестна нота във френското външно министерство.

Изказването е обидно, зави още Захариева. Тя поясни, че не разбира причината за това изказване и вероятно става дума за някакви вътрешнополитически проблеми.

„Цялото интервю (на Макрон - б.р.), доколкото разбрах, е свързано с незаконната миграция и надигащото се недоволство във Франция относно многото незаконни мигранти, но не толкова срещу централно-източно европейците. Освен това нашите хора не са мигранти. В ЕС има свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги. Но между приятелски държави не бива във вътрешнополитическите напрежения да се използват имената на други държави. Ние не го правим тук”, каза още Екатерина Захариева.

Има подозрения, че думите на Макрон са извадени от контекста, но така или иначе считаме, че това изказване е неприемливо и не може да се правят заключения за целия български народ, обясни още външният ни министър.

Официално френските власти не са сигнализирали, каквито и да било съществени проблеми и към нашите власти. Мисля, че има доста добро ниво на полицейско сътрудничество между България и Франция, заяви външният ни министър.

Освен това миналата година по взаимно съгласие беше прекратено засиленото полицейско сътрудничество, което съществуваше в четири френски града с по-голяма българска общност там, точно, защото не са констатирани никакви проблеми от страна на българската общност там, поясни Захариева.  

Нашите сънародници във Франция са доста възмутени, обясни още вицепремиерът и външен министър.

Това е една доста добре интегрирана общност и не считаме, че създават проблеми, добави Захариева. Тя коментира, че дори и да има някакви, не е това начинът да се търси изход от ситуацията.

Сигурна съм, че по дипломатически път ще разрешим това недоразумение, добави тя.

„Ще се изиска и официална информация за какви български организирани каналджийски групи става дума и ако имат такава информация, да бъдат така добри да я представят по официалния ред, за да може нашето Министерство на вътрешните работи да работи заедно с тях. Извикали сме и френския посланик в понеделник да изразим възмущение от изказването”, каза още Захариева.

От външно министерство са категорични, че днешният епизод няма да влоши отношенията между България и Франция.

Междувременно украинското министерство на външните работи също извика френския посланик за обяснения.