65 % от гражданите на Франция са недоволни от работата на президента Еманюел Макрон. Това сочат данните от последното социологическо проучване на Френския институт за обществено мнение, направено за Радио „Суд” и телевизия „С Нюз”. През април 2018 г. този процент беше 58.

Изследването обхваща 1017 души над 18 години и е проведено онлайн в периода от 22 до 23 октомври.

63 % от анкетираните смятат, че президентът не е изпълнил обещаното в предизборната си кампания, а 72 % не са доволни от предприетите мерки за подобряване на покупателната способност на населението.

Едва 35 % от французите смятат, че са доволни от действията на президента.

Броят на онези, които смятат, че държавният глава не е изпълнил предизборните си обещания са се увеличили с 20% в сравнение с 2018 г. Положително са оценени действията му във връзка с Европейския съюз – 56 %, макар и с 11 % по-малко в сравнение с 2018 г.

Добра оценка получава борбата на Макрон против тероризма – 48 % и изграждането „образа на Франция” по света – 46 %.

Само 28 % от французите одобряват политиката на Макрон по отношение на покупателната способност на населението, 26 % одобряват пенсионната реформа, а 24 % - политиката по отношение на контрола на имиграцията.

30% от французите описват Макрон като „справедлив”, а 24% го смятат за „близък до френските проблеми”. 58% смятат, че той „има авторитет”, а 50% вярват, че „знае накъде отива”.

Нито един от анкетираните не смята, че друг политик би се справил по-добре от Макрон.