Премиерът на Унгария Виктор Орбан сравни канцлера Ангела Меркел с нацистите и предизвика дипломатически конфликт, който вероятно ще увеличи напрежението в и без това обтегнатите отношения между двете държави, пише британският вестник „Дейли Телеграф”.

Причина за аналогията на Орбан бе изявление на Меркел за изпращане на „кавалерия" в Унгария.

Будапеща възразяваше срещу критиките на Берлин относно противоречивите поправки на унгарската конституция, критикувани и от ЕС. Запитана по тази тема миналата седмица, Меркел заяви, че „ще направи всичко възможно да върне Унгария в правия път" и допълни: „но няма да изпращаме кавалерията точно сега".

Виктор Орбан веднага направи паралел с Втората световна война: „Германците вече изпратиха кавалерия в Унгария, тя дойде под формата на танкове. Молбата ни е да не изпращат повече, тъй като това не даде резултат,” заяви Орбан в интервю за унгарско радио в петък.

Изявлението на Орбан беше осъдено от германския външен министър Гидо Вестервеле, който обвини унгарския лидер в „плачевно отклонение, което ние категорично отхвърляме". При правителството на Орбан и неговата партия „Фидес” Унгария си създаде репутация на страна, страстно защитаваща собствената си политика срещу всякакви международни критики, които често осъждаше като намеса в суверенните й дела.

Войнствените изявления на Орбан обаче предизвикаха критика в страната. Ласло Ковач, бивш външен министър, определи думите на премиера като несполучлива шега и допълни, че Меркел в действителност подчертала умерената позиция на Германия по отношение на Унгария.

Орбан си навлече критики и заради връщането към войната предвид противоречивата роля на страната му в нея. Унгария е един от съюзниците на нацистка Германия по време на Втората световна война, докато Германия не установява марионетен режим в Будапеща през 1944 г.