Международна солидарност - това плаши Путин. Думите са на бившия украински президент Виктор Юшченко. Той разчита руски почерк в случая "Скрипал" и пред британската телевизия „Скай” каза, че няма съмнение в това.

„Напълно съм солидарен с британската позиция. Доволен съм, че получи международна подкрепа и солидарност. Мисля, че политически много е важна позицията, която заемат обединена Европа и Съединените щати. Но не ми се иска да приключи дотук с тази първа стъпка, която използваме, за да се противопоставим на модерната имперска руска политика”, каза Юшченко.

По време на предизборната кампания през 2004 г. срещу Юшченко е използвана отрова - диоксин. Лицето на лидера на Оранжевата революция се променя напълно. Както тогава, така и днес Юшченко и съпругата му са убедени, че това е дело на Москва.

„Русия често използва символи. Използва ключови дати. Използват такъв подход, за да изпраща послания”, заяви Катерина Юшченко.

Москва отхвърля обвиненията по случая "Скрипал". Заподозря участие на британските спецчасти и предупреди, че ако не получи доказателства, че приеме случая като убийство на руски граждани.

Очакват се и ответни действия към държавите, които гонят руски дипломати.

На фона на новата дипломатическата криза, Кремъл остава отворен за среща между президентите на Русия и на Съединените щати.