Великобритания и Франция обявиха съвместна кампания срещу радикализацията в интернет. Началото ѝ беше поставено непосредствено преди срещата на британския премиер Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон в Париж.

„Сътрудничеството в борбата с тероризма между британските и френските служби за разузнаване вече е силно, но с президента Макрон решихме, че трябва да направим повече, за да се преборим с терористичната заплаха в онлайн пространството”, заяви Мей в писмено изявление преди днешните преговори.

„Категорично осъждаме тероризма и сме решени да смачкаме това зло”, каза тя.

Великобритания и Франция „ще насърчават корпорациите да полагат повече усилия и да изпълняват обществената си отговорност, като премахват вредно съдържание от мрежите си”.

Мей каза, че двете страни обмислят да наложат нови юридически санкции върху компании, които не премахват неприемливо съдържание.

Справянето с радикализацията в интернет е личен приоритет за министър-председателката от времето, когато тя беше вътрешен министър, и е удобен дневен ред, по който двамата да постигнат съгласие преди началото на преговорите за брекзит следващата седмица, коментира в. „Гардиън”.

Еманюел Макрон
Снимка: Reuters

Париж и Лондон предвиждат да се въведе нова правна отговорност за технологичните компании, ако те не премахват подстрекателско съдържание, която може да включва наказания като глоби.

Мей пристига на първото си посещение в Елисейския дворец, откакто беше избран Макрон, в момент, когато двамата се намират в доста различно положение – новата партия на френския президент „Република, напред” се нареди на челно място на първия тур на парламентарните избори в неделя, а консерваторите загубиха мнозинството си на предсрочните общи избори.

По програма Мей и Макрон трябва да се срещнат днес следобед в Елисейския дворец, след което ще имат работна вечеря, а после ще присъстват на приятелския футболен мач между Англия и Франция на „Стад дьо Франс” вечерта.

Използвани са материали на БТА