Тайван отбеляза 200 дни без нито един регистриран случай на местно предаване на COVID-19 на своята територия.

Реакцията на Тайпе е една от най-успешните в цял свят. На острова живеят 23 млн. души, като последният местен случай е регистриран на 12 април, Великден. До момента в страната има потвърдени 553 случая на новия коронавирус, като от тях едва 55 са от заразяване на самия остров. Смъртните случаи са седем.

Огромното постижение на Тайван идва в седмицата, в която Франция и Германия обявиха, че ще наложат нови строги карантини в цялата страна, за да намалят случаите на COVID-19.

Тайван, за разлика от останалия свят, никога не е налагал строги карантини, нито каквито и да било драстични ограничения на социалния живот. Вместо това тайната на успеха се крие в бързината.

Тайванските власти започнали да тестват всички идващи туристи от Ухан още на 31 декември 2019 г., когато вирусът беше по-скоро слух и не се говореше прекалено много за него. Първият потвърден случай в Тайван е на 21 януари и беше последван от пълна забрана за влизане на острова за граждани на Ухан. Всички идващи от континентален Китай, Хонконг и Макао е трябвало задължително да се тестват.

Това всичко се случва още преди Китай да обяви карантина на Ухан на 23 януари.

До март месец Тайван вече забраняват влизането на всички чужденци на територията на острова, с изключение на дипломати, живеещите там и тези със специални визи.

Безспорно най-големият плюс в борбата с коронавируса за Тайван е това, че е разположен на остров. Това позволява много по-лесно следене на влизащите в страната.

В годините след вируса SARS от 2003 г. Тайван са изготвили специален план за действие при пандемия или ново непознато заболяване. Още с първите докладвани случаи в Китай на „непозната пневмония“, властите активирали своя план за действие.

Местните засилили и производството на предпазни средства, за да има достатъчно за всички и инвестирали огромни средства в масово тестване на населението и ефективно и бързо проследяване на контактите.

Бившият вицепрезидент на Тайван Чен Чиен-джен е епидемиолог по образование. Още в началото на пандемията той заяви, че пълните карантини не са най-идеалният вариант за решение на кризата с коронавируса. Той препоръчва разработването на системи за масово и бързо тестване, строги карантини за болните и бързо проследяване на контактите им.