Парижани подкрепиха обявената карантина, която влиза в сила днес заради разпространението на коронавируса. Французите могат да напускат домовете си за работа, посещение при лекар или за пазаруване.

Огромни задръствания се образуваха вчера в Париж в последните часове преди Франция да влезе в режима на строги ограничения за втори път тази година. 

Докато шофьорите бързаха да се приберат у дома или да напуснат столицата, се образуваха задръствания с обща дължина от 700 км - над два пъти по-дълги от обикновеното.

На левия бряг на Париж терасите на кафенетата бяха пълни предимно с млади хора, възползващи се от последния си шанс да изпият легално по питие с приятелите си.

Снимка: БГНЕС / EPA

Баровете, ресторантите и салоните за красота затварят врати, защото според френските власти това е единственият начин за спиране на новата вълна от коронавирус.

Мерките сега ще бъдат малко по-леки, отколкото през 55-дневната карантина през пролетта. Те ще останат в сила до 1 декември, но действието им може да бъде удължено, ако няма подобрение в епидемичната обстановка.

Гърция също ще приеме нов едномесечен извънреден план за справяне с пандемията. Новите мерки ще бъдат представени от премиера Кириакос Мицотакис.

Русия регистрира нов рекорд при заболелите с коронавирус - над 18 000. 

САЩ също белязаха рекорд – над 21 000 новозаразени. За трети път през октомври смъртните случаи са повече от хиляда за денонощие.