Европейският съюз ще финансира преместването на пациенти с COVID-19 за лечение от една държава-членка в друга. Това се договориха вчера лидерите на ЕС. На видеосреща снощи те обсъдиха как да координират действията си в битката COVID-19. 

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прехвърлянето на пациенти е важно, за да се избегне препълването на болници. 

“Разпространението на коронавируса ще претовари здравните ни системи, ако не действаме спешно. Tази вечер съобщихме, че отделяме 220 млн. евро, за да финансираме безопасно трансгранично прехвърляне на пациенти, където е необходимо“, обясни Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изтъкна важността от проследяването на заразата.

„Тестването и проследяването са жизненоважни, за да се ограничи разпространението на вируса. Те са решаващи, защото ни позволяват по-добре да контролираме ситуацията и да изработим общ подход за разпределението и използването на бързи тестове“, допълни той. 

Българският премиер Бойко Борисов изрази скептицизъм относно закупуването на ваксини. Той постави въпроса и за прокурорски имунитет по темата купуване на ваксини. 

„Купуваме малко котки в чували. Ваксини, които са на стойност около 300 млн. евро. Тези ваксини имаме договори и не можем после да ги препродаваме на трети страни", каза той. 

Минути след заседанието на Европейския съвет във „Фейсбук“ профила си Бойко Борисов допълни, че пълното затваряне на държавата е абсолютно недопустимо.

Ваксина може да има най-рано напролет.