„Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

Премиерът публикува в профила си във „Фейсбук“ видео, в което обяснява какво ще изложи пред европейските си колеги.

Борисов изтъкна, че безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

„Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“, каза още министър-председателят, като припомни случая с бартера на ваксините „Пентаксим“ по времето на Петър Москов като министър на здравеопазването.

Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

„След малко ще запозная колегите ми от Европейския съвет с притесненията ми и ще настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините“, каза още Борисов.

Във второ включване от профила си министър-председателят заяви, че категорично е против пълното затваряне: „При добър ред няма нужда да се затварят фитнесите, салоните. Няма нужда се се ограничават ресторантите, когато вътре хората спазват дистанция. Да, тези които искат да се струпат, да скачат, да пеят един срещу друг в лицата си без макси, трудно можем да го разрешим“, каза той.

Членовете на Европейския съвет заседаваха онлайн по въпросите на COVID-19. Акцент в обсъжданията бяха въпросите за тестването, проследяването и ваксините.