Поне месец ще бъде в сила частичната карантина в Германия, която канцлерът Меркел разпореди да влезе в сила от понеделник.

Според различни социологически проучвания по-голямата част от обществото смята мерките за наложителни

Медицинските лица приветстваха новите мерки, но заетите в най-засегнатите браншове от новата карантина са пред пълно отчаяние.

Най-потърпевши от новите ограничения са организаторите на събития и собствениците на заведения и хотели, които трябва да затворят отново обектите си.

(Почти) като през пролетта

Нов ден – нов рекорд. Така започват дните в Германия от седмици. А в понеделник – и с по-пусти улици. Освен баровете и ресторантите, врати затварят фитнес залите и козметичните студиа.

Културния живот също спира на пауза. Пребиваването в хотел може да се случи само по наложителни причини, но не и с цел туризъм.

Социалните контакти отново се редуцират, до максимално десетима души от две домакинства. А канцлерът Меркел е категорична какво налага новите ограничения: „В момента не можем да проследим от къде идват 75% от новите инфекции. Трябва да излезем от тази ситуация възможно най-бързо“.

Снимка: bTV

Повече от 80 милиона германци очакваха новите ограничения, а чувствата им са смесени.

Държавата помага

От правителството обещаха помощ за засегнатите браншове. Само за ноември за отделени 10 милиарда евро, но те ще бъдат отпускани под определени условия.

Плануваните помощи за малки предприятия са до 75% от оборота за ноември 2019 г., а за големи – до 70%. Според експерти обаче отделените средства няма да бъдат достатъчни.

Снимка: bTV

На този етап ще бъде направено всичко възможно границите на Германия да останат отворени. След две седмици ще се проведе нова среща между канцлера Меркел и регионалните премиери, на която ще бъде обсъдено какво следва през декември.