Спад на финансовите пазари след решенията за налагане на нова карантина в двете най-големи европейски икономики – Германия и Франция.

В същото време нови рекорди по брой заразени регистрират през последните 24 часа Италия, Германия, Полша и Чехия.

От полунощ карантина, но без да затваря икономиката – такъв е изборът на Франция.

През последните дни отново полетяха военните самолети, които прехвърлят пациенти към по-малко натоварените болници. Според председателя на Френския научен съвет, въпреки официалните данни, всеки ден в страната се заразяват по 100 хиляди души.

До подобно заключение, но за Англия, стигат и от лондонския Импириъл колидж.

Данните засилват още повече натиска върху властите да се откажат от регионалните мерки и да последват френско-германския пример.

В Белгия здравният министър почти се разплака след посещението си в болница в един от най-тежко засегнатите региони на Европа.

„Това, което видях тук, е много болезнено, много шокиращо. Да, трудно е. Това, което правят работещите в тази болница, е невероятно“, каза Франк Ванденбруке, министър на здравеопазването на Белгия.

Каква да е общата стратегия срещу втората коронавирусна вълна – това ще обсъждат лидерите на 27-те на извънредна видеоконферентна среща тази вечер.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за масово тестване с антигенни тестове – по-малко достоверни от PCR-ите, но много по-евтини и даващи резултати за 15 минути.