Вдъхновените от „Ислямска държава“ групировки в Африка са на път да се разраснат значително влиянието си след поредица от значими победи, нови съюзи и промени в стратегията, които укрепиха позициите им в голяма част от континента, съобщава „Гардиън“.

В последно време групировката постигна успехи на териториите на Нигерия, Сахел и Демократична република Конго, което заедно с нестихващата пропаганда, идваща от сърцето ѝ в Близкия изток, все повече очертава Субсахарска Африка като нов регион за разширение на ИДИЛ. Това от своя страна ще компенсира отслабените ѝ позиции на територията на Азия, пише британското издание.

Нов подход

Приоритет за групировката в момента е разрастване на присъствието на територията на Африка, което според анализатори може да представлява сериозно предизвикателство за слабите, често корумпирани и неефективни национални власти.

„За организация като „Ислямска държава“ Африка на юг от Сахара е място, където може да постигне голямо въздействие с минимални инвестиции“, казва Винсент Фушер, нигерийски експерт по ислямистки екстремизъм.

През май ИДИЛ щурмува района Самбиса в североизточната част на Нигерия, обяви за мъртъв лидера на „Боко Харам“ Абубакар Шекау, привлече голяма част от неговите последователи и конфискува неговата хазна и оръжия.

Оттогава „Ислямска държава“ се стреми да интегрира бившите командири на „Боко Харам“ и да ги убеди да не възприемат всеки мюсюлманин, живеещ извън контролираните от тях зони, като враг и вероотстъпник, каквато беше философията на Шекау.

Считаният за лидер на разклоненията на ИДИЛ в Африка – Абу Мусаб ал-Барбауи е смятан за далеч по-образован и относително умерен в сравнение с останалите командири на групировката.

Публикувани аудио записи на негови речи разкриват, че той е предприел неочаквани стъпки за подобряване на отношението към децата в местните общности. Освен това през последните седмици са били освободени затворници, направени са опити за ограничаване на набезите за „военна плячка“, която да се разпределя между бойците вместо заплата, отворени са и пасища за пастирите.

Някои местни лидери са сключили мирни споразумения с екстремистите, търсейки начин от една страна да запазят своята териториална цялост, а от друга – да спрат разширяването на групировки, свързани с „Ислямска държава“.

Не всички командири на ИДИЛ обаче са склонни да тръгнат по пътя на преговорите. Някои от тях предпочитат бруталната принуда пред всичко останало. Наскоро свързани с „Ислямска държава“ бойци в Демократична република Конго са извършили серия от кървави кланета по границите в източната част на страната, без да имат очевидна стратегическа цел, а миналата седмица най-малко 50 селяни са били убити при две нападения.

Новият подход на „Ислямска държава“, който групировката прилага на територията на Субсахарска Африка помага за значителното разширяване на обхвата ѝ, като в момента територията ѝ се простира на хиляди километри на север до либийската граница и до части от Бенин и Гана на юг.

Възход и падение в Азия

В пика на своето развитие в края на 2014 г. ИДИЛ контролираше големи територии от Сирия и Ирак, подчинявайки държавните ресурси и бюрокрацията, наред с промишлеността, търговията и селското стопанство, а милиони сирийци и иракчани бяха принудени да живеят и работят под нейното управление.

Голям брой чужденци също се присъединиха към организацията – по приблизителни оценки общият им брой възлизаше на 40 000 души от 80 държави.

През март 2019 г. обаче „Ислямска държава“ беше изтласкана от последната завзета от нея територия в Сирия и Ирак. Смята се, че днес около 18 000 войници все още са под неин контрол и в двете страни, а 3 000 от тях са въоръжени.