Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР).

Препоръката е във връзка с динамично развиващата се обстановка в Близкия изток от последните дни и е публикувана на сайта на министерството.

От министерството призоваха сънародниците ни, които в момента се намират на територията на посочените държави, да следят публикуваните на тяхната страница инструкции.

Препоръчва се също да се регистрират в нашите дипломатически представителства в Тел Авив или в Рамалла, като посочат свои актуални данни за контакт при необходимост.

 

При нужда, българските граждани могат да се обръщат към: Посолството на Република България в Тел Авив –[email protected] и спешните телефонни номера - + 972 54 595 4379; + 972 54 764 0089. Дипломатическото представителство на Република България в Рамалла на e-mail: - [email protected] и на спешния телефон: +970 2 24 13 14.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Много държави призоваха да се ограничи по-нататъшната ескалация на конфликта в Близкия изток след убийството в Техеран на лидера на палестинското движение „Хамас“ Исмаил Хания.

Убийството на Хания беше извършено в отговор на ракетен удар по футболно игрище в окупираните от Израел Голански възвишения, който уби 12 деца. Тел Авив обвини „Хизбула“ и заплаши с ответен удар.