Австрийският канцлер и президентът обсъждат днес провеждането на предсрочни избори. До политическата криза в страната се стигна след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе заради скандален запис, който го уличава в корупция и злоупотреба с власт. 

Снимка: EPA

„Предложих на президента да се проведат предсрочни парламентарни избори в най-краткия възможен срок. Ако Народната партия, ако ние получим възможността да ръководим, ще довършим промяната, която започнахме”, заяви канцлерът Себастиан Курц.

Държавният глава също се ангажира с организирането на предсрочни избори в най-кратък срок.

„Основната ни задача е да възстановим доверието в нашите институции. Всеки австриец заслужава правителство, в което да има доверие, което да бъде уважавано в Европа и по света”, заяви президентът Александър ван дер Белен.

Скандалният запис, в който мнима племенница на руски олигарх обещава дарения за партията на Щрахе, а в замяна иска подкрепа за руски проекти в Австрия в пътното сторителство и медиите, доведе до разпад на управляващата коалиция. 

Междувременно хиляди протестиращи се събраха пред кабинета на канцлера с искане за оставка на правителството.  

„Не сложих край на коалицията при първото провинение. Но след вчерашното видео ще бъда напълно откровен: Стига толкова”, категоричен е Себастиан Курц. 

Трусовете в Австрийската партия на свободата идват седмица преди евровота и се очаква да се осуетят плановете са създаване на силен съюз на националистите в Европейския парламент.