Голям корупционен скандал разтресе Австрия. Вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка. 

Той беше уличен да обещава големи проекти на руски олигарх. Две германски издания публикуваха видеозапис на разговора.

Срещата е заснета със скрита камера в испанския курорт Ибиса през юли 2017 година – пет месеца преди Щрахе да бъде назначен за вицеканцлер. Видеозаписа публикуваха „Зюддойче цайтунг” и „Шпигел”. В разговора с мнима племенница на руски олигарх Щрахе обещава подкрепа за руски проекти в Австрия в пътното строителство и медиите. В замяна иска дарения за партията чрез трета фондация.

Щрахе твърди, че разговорът е бил неангажиращ.
„Срещата беше строго частна, в небрежна и спокойна ваканционна атмосфера на по чаша във весела обстановка”, обяви вицеканцлерът.

Снимка: btvnovinite.bg

В записа се чува няколко пъти как Щрахе иска всички действия да бъдат в рамките на австрийското законодателство.

Оставка подаде и съпартиецът на Щрахе и организатор на срещата в Ибиса Йохан Гуденус, който е възпитаник на руски университет.

Цял ден гражданите и медиите очакват официално изявление от канцлера Себастиан Курц.

Заради скандала хиляди жители на Виена излязоха по улиците на протест, за да искат предсрочни избори.

Австрийската сметна палата поиска разяснение партията на Щрахе за нейното финансиране. А строителната компания „Щрабаг” поиска разследване на всички държавни поръчки, от които е била отхвърлена.

Кой е Хайнц-Кристиан Щрахе?

50-годишният Щрахе е лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата, ръководи я от 2005 г. Той беше назначен за вицеканцлер, след като на парламентарните избори през 2017 г.,  спечели 26 процента.

Снимка: Reuters

Така Партията на свободата стана коалиционен партньор в правителството на Себастиан Курц, който е най-младият министър-председател в Европа
Крайнодесните станаха партньор в управлението, след като Австрийската народна партия не успя да се договори за центристка коалиция със Социалдемократите.

Подобни връзки с Русия в други партии в страни от ЕС

Австрийската партия на свободата не е единствената в Европа, която има топли връзки с Русия. През август миналата година Владимир Путин беше гост на сватбата на външната министърка Карин Кнайсъл, която е от същата формация.

Снимка: Reuters

Френският национален сбор е подозиран, че се финансира от руски дарения. Неговата лидерка Марин льо Пен признава анексирания полуостров Крим за руски, и дори го посети със свои съпартийци.

В Италия, където силният човек в правителството е вицепремиерът Матео Салвини от националистическата „Лига”, се обявява за снемане на наложените през последните години от Европейския съюз санкции срещу Москва.

Снимка: Reuters

В много западноевропейски държави има опасения, че Русия цели разединение на Европейския съюз като се намесва във вътрешните избори, финансирайки националистически и евроскептични формации.