Австрийският канцлер Себастиан Курц призова за нови избори възможно най-скоро, съобщи Ройтерс.

Голям корупционен скандал разтресе днес Австрия. Вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка. 

Той беше уличен да обещава големи проекти на руски олигарх. Две германски издания публикуваха видеозапис на разговора.

Срещата е заснета със скрита камера в испанския курорт Ибиса през юли 2017 година – пет месеца преди Щрахе да бъде назначен за вицеканцлер. Видеозаписа публикуваха „Зюддойче цайтунг” и „Шпигел”. В разговора с мнима племенница на руски олигарх Щрахе обещава подкрепа за руски проекти в Австрия в пътното строителство и медиите. В замяна иска дарения за партията чрез трета фондация.

Австрийците и медии от цял свят цял ден очакваха официалното изявление на канцлера Себастиян Курц. То дойде чак вечерта.

"Достатъчно е достатъчно", каза Курц, като изброи няколко по-малки скандали, свързани с Партията на свободата, които не са причинили разпадането на коалицията им, предаде Ройтерс.

Той каза, че ще предложи на австрийския президент Александър Ван дер Беллен възможно най-скоро да се проведат извънредни избори.

Предсрочни избори са необходими, обяви и президентът Ван дер Белен, цитиран от Ройтерс. Той посочи в изявление до медиите, че е обсъдил въпроса за предсрочни избори с канцлера Себастиан Курц. 

Двамата ще обсъдят следващата стъпка в политическата криза в неделя.