Две дози от ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "АстраЗенека" са почти толкова ефективни срещу определяната като по-заразна "Делта" мутация на вируса, колкото и срещу доминиращия досега ваирант "Алфа", показва ново проучване на "The New England Journal of Medicine".

"Делта" мутацията допринесе за рязкото увеличение на случаите на COVID-19 в Индия, а сега вече е основна заплаха за целия свят. Тенденцията у нас е скоро новият вариант на вируса също да стане доминантен.

Проучването на "The New England Journal of Medicine" е направено с данни за ваксинирани срещу COVID-19 лица в Англия, които са налични в Националната система за управление на имунизациите до 16 май. Те включват вида и датата на поставяне на всяка доза от двете ваксини.

Използвани са два подхода за оценка на ефекта от ваксинацията – при първия е сравняван ваксинационния статус на хората, които са имали симптоми и положителен тест за COVID-19, с този на такива, които са съобщили за наличие на вирусна симптоматика, но са имали отрицателен тест за коронавирус. Вторият разглежда зависимостта между ваксинационния статус на гражданите и това дали са били заразени с "Алфа" или "Делта" варианта на вируса.

Резултатите след анализ на 38 592 случая, от които 4272 на новата "Делта" мутация, сочат, че две дози от ваксината на "Пфайзер" са 88% ефективни за предотвратяване на симптоматично заболяване с новия вариант на COVID-19, в сравнение с гаранцията от 93,7%, която дава препарата срещу доминиращия досега "Алфа".

При "АстраЗенека" процентът на ефективност срещу "Делта" мутацията е 67%, което е по-малко от десетпроцентова разлика с гаранцията, която дава ваксината за първоначално разпространения вариант на COVID-19 – 74,5%.

Изследването обаче потвърждава първоначалните данни, че една доза и от двата препарата е недостатъчна за установяването на траен имунитет срещу вируса. Тогава ефективността на препарата на "Пфайзер" е 36%, а на "АстраЗенека" - едва 30%.