В Сирия и още шест страни от Близкия изток тече мащабна кампания за ваксиниране на деца срещу полиомиелит, преде БТА, позовавайки се на АФП и „Ройтерс”. Предвижда се в седемте държави да бъдат ваксинирани общо около 20 милиона деца, обявиха в Женева Световната здравна организация (СЗО) и Фондът на ООН за децата УНИЦЕФ.

В Сирия вече са ваксинирани около 650 000 деца, от които 116 000 в североизточния район Дейр аз Зур, където се водят сражения и където СЗО регистрира на 29 октомври 10 случая на заболели деца.

Общо в Сирия 1,6 милиона деца ще бъдат ваксинирани срещу полиомиелит, заушки, дребна шарка и рубеола. В Йордания имунизационна защита ще получат 3,5 милиона деца. Ваксинационната кампания ще обхване още Ирак, Кюрдистан, Ливан, Турция и Египет.

Текущата ваксинационна кампания е най-голямата, предприемана някога в Близкия изток. Очаква се тя да продължи 6 месеца.

В Сирия не са били регистрирани случаи на полиомиелит от 1999 г., отбелязва АФП. Заболяването е вирусно и засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Тъй като атакува нервната система, в рамките на няколко часа то може да доведе до парализа, а в някои случаи и до смърт.
Лечение за полиомиелит не е открито, но заболяването може да бъде предотвратено с ваксинация.

Нивото на имунизационна защита в Сирия е спаднало от 90% в периода преди гражданската война до 68% в момента. Предварителните данни показват, че вирусът на полиомиелита в Близкия изток произхожда от Пакистан, където заболяването е ендемично.