Резултатите от клиничните изпитвания на американската биотехнологична компания „Модерна“ показват, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност. Впечатляващите резултати са от третия етап на клиничните изпитвания, пише „Гардиън“.

Междинен анализ е на резултатите на 95 пациенти с доказана инфекция на коронавируса. От компанията потвърждават, че обмислят да кандидатстват за извънредно одобрение на препарата от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ.

От „Модерна“ очакват ваксината им да бъде достъпна извън САЩ не по-рано от следващата година. Те обаче са готови да доставят 20 милиона дози на вътрешния пазар до края на 2020 г. и прогнозират да произведат 1 милиард дози от препарата за глобалния пазар догодина.

Това е втората доза обнадеждаващи новини в рамките на 8 дни, че откриването на действаща ваксина срещу новия вирус е близо. Само преди седмица „Пфайзер“ и „Бионтех“ обявиха, че тяхната ваксина е ефективна на повече от 90%. 

Проучванията и тестванията на ваксината на „Модерна“ са възложени на д-р Ричард Новак, който ръководи екипа в Университета на Илинойс в Чикаго.

„Ваксината на „Модерна“ се разработва на базата на информационна РНК, която играе основна роля в биологията на човека, предавайки инструкции за клетките на тялото да произведат протеин, който да се бори с вируса. Това е в основата на имунния отговор на организма срещу заболяването, което включва и производството на антитела“, обясни в интервю за bTV д-р Ричард Новак.

„Започнахме изследванията за ваксина от коронавируса през август. Вече направихме една експериментална доза на хората. Сега дадохме втора и продължаваме да ги наблюдаваме. Към момента я приемат добре“, каза още той.

По думите му проучванията на ваксината ще продължат две години, дори тя да бъде одобрена от властите.

„Най-вече, за да знаем колко дълго продължава нейната ефективност след поставянето й и колко време остава имунитета, който тя ще създава в организма“, обясни д-р Новак.

Откъде идват средствата за разработването?

За разлика от „Пфайзер“, които инвестираха 2 млрд. долара в разработването на препарата, „Модерна“ е част от операция Warp Speed. Това е инициатива на американското правителство, която подкрепя финансово развиването на ваксини и медикаменти, като предоставя предварително финансиране и подпомага координирането на клиничните изпитвания.

Така „Модерна“ е получила 2,5 млрд. долара държавна помощ за проучванията, разработването и производството на техния препарат.

Колко ефективна е ваксината?

Проучването включва 30 000 души в САЩ. На половината от тях са дадени две дози от ваксината в интервал от четири седмици. Анализът се основава на първите 95 души, които са развили симптоми на COVID-19.

Само пет от случаите са при хора, на които е сложена ваксината. 90 са тези, на които е било приложено фиктивно лечение. Компанията казва, че ваксината защитава 94,5%. Данните показват също, че е имало 11 случая на тежко прекаран COVID-19, но нито един не е при хора, които са били имунизирани.

Как работи?

„Модерна“ разработи РНК ваксина – това означава, че част от генетичния код на коронавируса се инжектира в тялото.

Така започва производство на вирусни протеини, но не и целия вирус. Това „обучава“ имунната система как да го атакува.

Кои са неизвестните?

Все още не е ясно колко ще продължи имунитетът, тъй като е нужно много по-дълго проследяване. Не е известно и дали ваксината просто предотвратява тежко прекарване на болестта, или ги спира да разпространяват вируса.

Безопасна ли е?

Не са докладвани значителни опасения за безопасността, но нищо, включително парацетамол, не е 100% безопасно, подчертава експертите.

След инжекцията при някои пациенти се съобщава за краткотрайна умора, главоболие и болка.

„Тези ефекти са това, което бихме очаквали с ваксина, която работи и предизвиква добър имунен отговор“, каза проф. Питър Опеншоу от авторитетния „Импириъл Колидж“ в Лондон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!