Милиони заразени и стотици хиляди починали в Съединените щати. Страната, която най-много пострада от коронавируса. Фалирали бизнеси и призрачни градове. В очакване на ваксина и лекарство.

Чикаго. Празни булеварди, пустеещи ресторанти и кафенета, и затворени магазини. Хора по улиците почти няма, няма и в небостъргачите в сърцето на града. Чикаго, който никога не спи, сега живее нов... призрачен живот.

В същото време болниците са пълни с болни от коронавирус. А медиците се борят за всяка глътка въздух на своите пациенти.

Д-р Стефан Чернодрински е на първа линия в битката с COVID-19 в Чикаго. Той е специалист по вътрешни болести в Университетската болница на щата Илинойс. От 20 години е в  „Помня първото ми влизане в стая на пациент с COVID-19, чувствах се като във филм, дали това съм аз или е някой друг. Защото чувството беше, че отвсякъде ме дебне нещо и не съм сигурен, откъде ще мине, за да ме зарази.

Беше плашещо, тъй като не знаехме, какво ще се случи, не знаехме и точно какво е по-доброто лечение, налагаше се да се импровизира. Болните бяха много и бяха много тежко болни. Но нямаше как да имат близки, които да ги посещават. И тези болни, които починаха, починаха сами, без близки“, разказва д-р Чернодрински.

18-часови дежурства, без почивка. Така работи от началото на пандемията и д-р Цветан Найденов.

„Понякога спяхме в болницата. Болницата се превърна в Инфекциозно отделение. Влизаш, мерят ти температурата, обличаш работно облекло, не смееш да пипнеш копчето на асансьора, да говориш с колеги отблизо, страхуваш се от всичко“, спомня си д-р Найденов.

Пред лечебницата, която е в предградие на Чикаго, преди няколко месеца има полева болница. Страхът, че леглата и сега няма да стигнат, се е завърнал.

През последните седмици ситуацията със заразата както в Чикаго, така и в цялата страна, отново се влошава. След критичните месеци в началото на лятото, властите отчитат най-високия брой хоспитализирани и новозаразени от началото на пандемията – по 150 хил. на ден. А над 240 хиляди американци са изгубили битката с коронавируса.

Десетки чакат на опашка за тест за коронавирус пред една от поликлиниките, която работи на открито в Чикаго. Тя е създадена от здравния департамент на общината. Тук всеки може да си направи PCR тест напълно безплатно.

Мигел Бланкарте Джуниър работи в нея от създаването ѝ през май.

„Тестът е напълно безплатен за всички. Независимо от имиграционния статут – дали е легален, и дали си здравно осигурен. Тези неща нямат значение за нас. Ние искаме хората да бъдат тествани", казва д-р Джуниър.

Има и опашки за тестване от автомобили. Пробата се взима докато си в колата, без да се налага да излизаш от нея. Поликлиниката е разположена в двора на училище, което е затворено заради коронавируса.

Хиляди преминават всеки ден през лабораторията. Хората сами взимат пробата от устата си, без да се налага намесата на медицинско лице, намалявайки риска от разпространение на заразата.

В Чикаго има общо три подобни места. В кварталите, в които има скок на новозаразените, се изпраща мобилна поликлиника за безплатно тестване. Заради програмата си за тестване, Чикаго е отличен на национално ниво. В здравния департамент на града работи българката Елена Иванова като говорител.

„Програмата за подготовка за извънредни ситуации в Чикаго е една от най-добрите в цялата страна и ние имаме огромен отдел от хора, тяхната основна дейност е да подготвят града, ако има пандемия“, казва българката.

Безплатно е и поставянето на противогрипна ваксина. Недостиг няма. Днес екипите на общината ваксинират в църква, пригодена като поликлиника. 

„В нашата общност имаме много латиноамериканци и афроамериканци, които не са ваксинирани и се притесняват да се събират на едно място, за да не се разболеят от коронавируса. Затова решихме, че ако предоставим помещението на църквата, това ще е място, където всички ще чувстват спокойни", казва пастор Джон Зайлас.

Чикаго има план от пет фази за затягане и разхлабване на мерките. В първата фаза градът е под пълна карантина, а в петата – всичко е отворено. Планът е създаден още преди години и се прилага спрямо броя на новозаразените и запълнените легла в болниците, обяснява д-р Алисън Арлади, която е главният лекар на града и ръководител щаба за борба с коронавируса.

„При нас не е имало момент, в който всичко е било затворено и след това да пуснем абсолютно всичко. Имахме затваряне и след като случаите намаляха, започнахме да отваряме, но поетапно и не напълно, а с лимит.

Така оставихме много места отворени, без да работят на пълния им капацитет. Затова през лятото нямаше голямо разпространение на вируса. Но все пак публичните места, ресторантите и кафенетата не бяха отворени 100%. Мисля, че по този начин жителите на Чикаго свикнаха с мисълта, че както сме отпуснали мерките, така след няколко седмици, когато ситуацията се влоши можем да ги затегнем отново“, уточни д-р Арлади.

В града плажовете са затворени от март. В последните седмици Чикаго затяга мерките – от четвърта фаза градът вече е в трета заради увеличения брой новозаразени. От утре – 16-и ноември, в продължение на месец, властите препоръчват да се излиза от вкъщи само за работа, училище или за пазаруване до магазина или аптеката.

Здравният департамент на Чикаго провежда миналото лято учение за действие при евентуална пандемия.

„Ние наистина бяхме готови за коронавируса… Докато други градове и щати, дори на федерално ниво изпитваха недостиг на предпазни средства, ние бяхме прекарали много години в запасяване. Ние имаме милиони от респираторните маски, от които се нуждаят болниците. Имаме огромно количество ръкавици и медицинско оборудване“, твърди още д-р Алисън Арлади.

В дните преди празника Хелоуин д-р Арлади и кметът на Чикаго се появиха пред медиите маскирани в костюми на супергерои, които се борят срещу вируса. На пресконференцията обявиха затягане на мерките за празника.

Всяка сряда д-р Арлади отговаря на въпроси на граждани в „Туитър“ и „Фейсбук“.

„Kогато сме открити и провеждаме правилно комуникацията си с обществото по темата с коронавируса, това изгражда доверие към нашата институцията. Винаги съм много честна – защо взимаме определено решение. Но смятам, че по този начин в края на деня хората ще изберат да носят маска, не защото някой им заповядва да го правят, а защото те вярват, че маската ще ги предпази и спаси“, смята д-р Арлади.

Коронавирусът е успял да раздели американското общество. На щати, в които се спазват мерките, и други, в които те липсват. Носенето на маска се превърна в политически въпрос.

Противоепидемичните мерки не са въведени на федерално ниво. Така всеки щат сам решава, дали да затегне мерките, спрямо това на коя от двете големи партии симпатизира.

COVID-19 оказа влияние и върху битката за Белия дом. Историческият вот се проведе в сянката на пандемията. Доналд Тръмп обеща ваксина и вирусът да си отиде след изборите, а Джо Байдън да станат задължителни маските за всички. 

Лекарство срещу коронавируса се очаква с надежда от целия свят. Един българин обаче може да се окаже сред откривателите му. Професор Димитър Димитров ръководи екип от американски учени от университета в Питсбърг, който работи върху обещаваща терапия срещу COVID-19, основана на изолиране на антитяло, което блокира вируса. Разработката му вече е публикувана в престижното списание CELL.

„За новия вирус това, което стана през януари, китайските учени, които го откриха, публикуваха последователността. Базирани на тази последователност, ние, веднага синтезирахме тази малка част от вируса от клетката, и го използвахме да идентифицираме мощни антитела. Това го направихме за 1 седмица, в момента, в който имахме вирусни белтък, седмица по-късно имахме антитела, което е много по-бързо от големите компании. Така че през февруари, ние имахме антитела“, казва проф. Димитров.

Антителата, открити от екипа на проф. Димитров, са подобни на тези в коктейла, който беше даден на президента Тръмп, когато той се зарази с коронавируса. Разработката вече успешно е преминала фазата на тестване върху животни и се очаква да стигне до пациентите в средата на следващата година.

Проф. Димитров има богат опит с вирусите. Преди 20 г. екипът му изолира антитела срещу SARS, след това срещу MERS и срещу Хендравирусната инфекция. Антителата срещу последните две са одобрени за производство и се използват за лечение на хора в Австралия. Идва в университета в Питсбърг след покана преди 3 години.

В началото на тази седмица стана ясно, че американската фармацевтична компания „Пфайзер“ заедно с немската биотехнологична компания „Бионтех“ са произвел ваксина с над 90% ефективност. Водещата компания „Модерна“ също разработва своя ваксина. Проучванията и тестванията са възложени на д-р Ричард Новак, който ръководи екипа в Университета на Илинойс в Чикаго.

„Оптимист съм, че ваксината ще е успешна. Смятаме, че ще свърши работа. Ваксината на „Модерна“ се разработва на базата на информационна РНК, която играе основна роля в биологията на човека, предавайки инструкции за клетките на тялото да произведат протеин, който да се бори с вируса. Това е в основата на имунния отговор на организма срещу заболяването, което включва и производството на антитела“, обясни д-р Новак.

Ваксината вече се тества върху 30 хил. души в Щатите. Очакванията са тя да получи одобрение за производство в началото на следващата година.

„Две години ще продължат проучванията ни, дори и ваксината да бъде одобрена от властите. Най-вече за да знаем, колко дълго продължава нейната ефективност, след поставянето й, колко време остава имунитета, който тя ще създава в организма“, уточни ръководителят на департамента по Инфекциозни болести в Университета на Илинойс.

Новак търси лек срещу ХИВ вече 25 години, затова и попада в класацията на най-добрите лекарите отвъд океана.

Както в целия свят, така и в Чикаго очакват ваксина и лекарство срещу коронавируса. Всички обаче са наясно, че и с тях още дълго ще живеем под заплахата от COVID-19.

А първата задача пред 46-ия президент на Съединените щати ще е да овладеe COVID кризата в Америка. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!