Четири дни остават до президентски избори в САЩ, които се провеждат в сянката на COVID-19. Страната отбеляза рекорден брой новозаразени от началото на пандемията – близо 90 хил. случая за изминалия ден. 

В Илинойс и повечето американски щати отчитат ръст на новозарезените с коронавируса. Чикаго, обаче, е градът, който е даван за пример в Съединените щати за овладяване на коронакризата. Причината – ясен план от  5 фази.

Снимка: btvnovinite.bg

Десетки чакат на опашка за тест за коронавирус пред една от лабораториите в Чикаго. Тя е създадена от здравния департамент на общината. Там всеки може да си направи PCR тест напълно безплатно. Мигел Бланкарте Джуниър работи в нея от създаването ѝ, още през май. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Тестът е напълно безплатен за всички. Независимо от имиграционния  статут – дали е легален, и дали си здравно осигурен. Тези неща нямат значение за нас. Ние искаме хората да бъдат тествани“, обясни Мигел. 

Лабораторията е разположена в двора на училище, което е затворено заради коронавируса.
Като хората сами взимат пробата от устата си, без да се налага намесата на медицинско лице, намалявайки риска от разпространение на заразата. 

Снимка: btvnovinite.bg

В Чикаго има общо три подобни места. В кварталите, в които има скок на новозаразените, се изпраща мобилна лаборатория за безплатно тестване. Заради програмата си за тестване, Чикаго е отличен на национално ниво. В здравния департамент на града работи българката Елена Хотинова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Програмата за подготовка за извънредни ситуации в Чикаго е една от най-добрите в цялата страна и ние имаме огромен отдел от хора, тяхната основна дейност е да подготвят града, ако има пандемия“, уточни Хотинова.

Безплатно е и поставянето на противогрипна ваксина. Недостиг няма. Чикаго има план от пет фази за затягане и разхлабване на мерките. В първата фаза градът е под пълна карантина, а в петата – всичко е отворено. Планът е създаден още преди години и се прилага спрямо броя на новозаразените и запълнените легла в болниците, обяснява д-р Алисън Арлади, която ръководи щаба за борба с коронавируса в града.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента сме в четвърта фаза, но както се увеличават случаите на заразени, най-вероятно ще се върнем в трета фаза, което означава да затегнем още повече мерките. Ние така и не отпуснахме изцяло мерките от началото на пандемията. Всичко се отпускаше, но с ограничения – отворихме обществените места, заведенията, но не на пълния им капацитет, a на 50 %“, посочи д-р Алисън Арлади, директор на Департамента по обществено здраве в общината на Чикаго. 

В града плажовете са затворени от март. В последната седмица Чикаго затегна мерките – бизнесите, които не са от жизнено важно значение не работят между 22 и 6 ч. сутринта, отворени са само аптеките и хранителните магазини. В седмицата преди Хелоуин  д-р Арлади и кметът на Чикаго се появиха пред медиите маскирани в костюми на супер герои, които се борят срещу вируса. На нея обявиха затягане на мерките за празника.

„Мисля, че малко хумор може да е много ефективен в такива ситуации. Разбира се, ние не искаме да се шегуваме с коронавируса. Но тази конференция е, за да покажем как може да имаме безопасен Хелоуин, да носим маските си, да не се събират много хора на едно място. Това не е времето да се правят големи празненства. Мисля, че така можем да бъдем много по-добре разбрани от хората“, каза Алисън Арлади, началник на здравния департамент в Чикаго.

От Чикаго се надяват да има ваксина до края на тази години, която първо да бъде сложена на медиците. За процеса на имунизация също са разработили план от няколко стъпки. И ако сме свикнали да виждаме центъра на Чикаго пълен с хора, то сега е пуст и празен. Много от хората работят от вкъщи, редица заведение и кафенета са затворени, други са фалирали.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!