9 ноември 2020 ще бъде запомнен като деня, в който заразените с коронавирус по света станаха повече от 50 млн. души. Ще бъде запомнен обаче и заради обнадеждаващите новини за ваксина срещу заразата.

Една от глобалните фармацевтични компании – американската „Пфайзер“, обяви, че експерименталната ѝ ваксината, съвместно разработена с германската „Бионтех“, е дала над 90% ефикасност. Макар анализите да са предварителни, това е единственото лекарство, което е в последния – трети етап на клинични тестове и е дало конкретни данни.

Участници в експеримента са близо 44 хил. души от 6 страни. Резултатите се базират на първите 94 доброволци, развили инфекцията. Според учените няма проявени значителни странични ефекти.
Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ се поставя в две дози, като втората се инжектира три седмици след първата. Това е т.нар РНК ваксина – в нея се съдържа част от генетичния код на вируса. По този начин се тренира човешкият имунитет при поставянето ѝ.

Освен всички екипи и доброволци в програмата, зад успеха на ваксината стои едно семейство – д-р Угур Сахин и д-р Йозлем Тюречи, които основават биотехнологичната компания „Бионтех“.

Преди коронавируса двамата отдават работата си основно на онкологичните заболявания. През март обаче те започват т.нар операция „светлинна скорост“ и назначават 500 души на работа в „Бионтех“. В момента компанията струва над 21 млрд. долара и е сред най-скъпите в Германия, но двамата  живеят в скромно жилище. Не притежават автомобил и стигат до работа с колело.

От другата страна на Океана – американското правителство обеща преди време на „Пфайзер“ 1,95 млрд. долара за производството на 100 млн. дози от ваксината. Вицепрезидентът на компанията д-р Катрин Янсен заяви, че иска да се дистанцира от президентските политики. За разлика от други разработчици на ваксини „Пфайзер“ не е взел държавна помощ за проучвания.

Въпреки обнадеждаващите новини, на дневен ред остава темата за времетраенето на защитата и страничните ефекти. Присъстват и въпросите за разпространението на ваксината, тъй като съхранението ѝ се извършва при температура под минус 80 градуса по Целзий.

От „Пфайзер“ ще поискат спешно одобрение за използването на ваксината и се надяват до края на годината да произведат 50 млн. дози и 1,2 млрд. дози през 2021 г. Европейският съюз ще закупи 300 млн. броя.

След новините на „Пфайзер“ европейските и американските борси очакваха отварянето на пазарите, а акциите на фармацевтичната компания скочиха с над 10% за броени минути.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!