Почина доброволец, участвал в клиничните изпитания за нова ваксина срещу коронавируса в Бразилия. Въпреки това тестовете няма да спрат, увериха властите. Препаратът се разработва от компанията AstraZeneca и учени от британския университет Оксфорд.

Си Ен Ен-Бразилия съобщи, че доброволецът е 28-годишен мъж, живял в Рио де Жанейро и починал от усложненията на COVID-19. Предстои независима комисия да разследва дали загиналият мъж има в организма си следи от препарата. 

Според източници на „Ройтерс“, изпитанията на ваксината в Сао Пауло са достигнали до трета фаза. 8000 от планираните 10 хил. доброволци вече са получили първата доза от препарата. След трагичния случай акциите на AstraZeneca паднаха с 1,8%

Бразилия планира да закупи британската ваксина и да я произвежда в Рио де Жанейро. Междувременно конкурентният препарат на китайската Sinovac Biotech Ltd се тества от държавния изследователски център в Сао Пауло. 

Държавата е на второ място втора по смъртност от коронавирус в света с над 154 хил. жертви, след САЩ. По критерия „брой случаи“ Бразилия е на трето място с над 5,2 млн. заразени, след САЩ и Индия.