Фирма със седалище в Лондон е получила държавно финансиране на стойност до 10 млн. британски паунда, за да зарази умишлено млади доброволци с COVID-19. Целта е да се проведат т.нар. „предизвикателни изпитания“, които да доведат до потенциална ваксина за болестта, пише британският „Гардиън“.

Подобни изпитания биха дали по-бързи резултати в разработването на успешна ваксина. Такива клинични изследвания датират още от края на XVIII в., когато английският лекар Едуард Дженър използвал метода на инокулация върху момче с цел да го предпази от вируса на едра шарка. При този начин в кожата на пациента се пришива тъкан от вече заразен пациент, за да може тялото да изгради имунитет към дадената болест.

От този момент нататък инокулацията е използвана за разработване на ваксини за тиф, холера и малария.

Предстоящите тестове породиха дебат на Острова. Част от учените смятат, че не е добре доброволци да бъдат излагани на вирус, който няма лечение. Тези, които са за клиничните тестове, посочват, че рисковете при млади и здрави хора с COVID-19 са изключително ниски.

Тестовете ще започнат с предварително проучване точно каква доза вирус трябва да бъде инжектирана на доброволците, за да не се претовари имунната им система. Друго предизвикателство пред учените е да изберат точния щам на COVID-19.

Въпреки моралните въпроси и несигурността, подкрепата за подобни тестове набира популярност. Повече от 2500 британски граждани са се записали като доброволци за потенциални изследвания с инжектиране на жив вирус.