Разработваните ваксини срещу коронавируса, които са във финалните фази на клиничните изпитвания, се предвижда да се поставят с инжекция в рамото. Учените, обаче, проучват и възможността да създадат препарат, който да предпазва от заразяване през най-уязвимите места при инфекцията с COVID-19 – носа и устата.

Очакванията са назалните спрейове или ваксини за вдишване директно да защитят клетките на въздушните пътища от вирусната инфекция. Лаборатории в САЩ, Великобритания и Хонконг вече работят над алтернативните ваксини.

Целта на неинвазивната имунизация е да спре развитието на патогена в носната кухина, откъдето може да се разпространи както из тялото, така и да попадне в околната среда и да зарази други хора. Причината за надпреварата да се регистрира ефективна ваксина е здравната криза, причинена от COVID-19 да бъде овладяна, хората по света да се завърнат към нормалния начин на живот и да се облекчи натиска над икономиката. 

Как работят ваксините за вдишване?

Носът, гърлото и белите дробове са покрити със слузеста лигавица. Тази тъкан съдържа високи нива на антитела, наречени имуноглобулин А (IgA), които предпазват тялото от респираторни вируси.

Ваксината под формата на аерозоли, подобни на тези, използвани при пациенти с астма, или спрей за нос ще позволи директното активиране на естествените имунни оръжия, с които разполагаме според учените, цитирани от „Блумбърг“.

„Това е вирус, който се предава чрез дихателната система, затова, ако искаме ваксина, която наистина да предотвратява инфекции и последващо разпространение, целта е да се изгради отговор на антителата в носа и белите дробове“, коментира имунологът от Имперския колеж в Лондон Робин Шаток.

Ползите и пречките

Повечето ваксини, които се тестват в момента, изискват 2 дози, за да доведат до достатъчно силна реакция на имунната система при среща с коронавируса. Въпреки това, специалистите все още не са сигурни дали разработките им ще предпазят от инфектиране.

„Първото поколение ваксини може би ще защитят много хора. Въпреки това, мисля, че второто и трето поколение, чиито ключов елемент може би ще бъдат интраназалните ваксини, ще са необходими. Иначе ще продължим да имаме разпространение в обществото“, коментира инфекционистът  Майкъл Даймънд от Вашингтонския университет.      

Позната форма на ваксиниране чрез игла и спринцовка осигурява бързо първоначално разпространение на успешно преминал клиничните изпитвания препарат. Причината е наличието на стандартни консумативи.

Въпреки че изискват по-нестандартни опаковки и флакони, алтернативните методи също могат да бъдат практични. Първо, имунолозите предвиждат, че те няма да изискват ниски температури на съхранение и транспортиране, както и специализирани медицински лица, които да ги поставят. Освен това, психолози подчертават ползите за преодоляването на страха от инжекции, за да спомогне за масовото ваксиниране.