Ваксинационното покритие срещу COVID-19 в Румъния е близо 33%, а в столицата Букурещ – над 51%, съобщи на пресконференция днес.

"Ваксинационното покритие на национално ниво на подлежащото на ваксинация население над 12 години е около 13 процента. На практика една трета от населението на Румъния е ваксинирана с поне една доза, а мнозинството са лица, ваксинирани с пълната схема", заяви координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица, цитиран от БТА.

Георгица посочи, че всички окръзи с изключение на един са с ваксинационно покритие над 20%. Той добави, че до 12 ч. днес с трета доза са ваксинирани 13 963б души.

Изискването за прилагане на трета доза е да са изминали най-малко шест месеца от поставянето на втората доза ваксина.

Георгица отбеляза, че за лицата, които са имунизирани с ваксината на “Джонсън и Джонсън”, все още няма препоръка за поставяне на бустерна доза. В разгара на четвъртата вълна на пандемията Румъния регистрира и нарастващ интерес към ваксинацията.

През последното денонощие в страната са ваксинирани 42 812 души, от които 19 700 души са получили първа доза, 2725 - втора доза, а 20 387 - трета доза.