Украинските власти и проруските сепаратисти започнаха днес най-голямата размяна на военнопленници в продължаващия близо четири години конфликт, която може да засегне общо 380 души, съобщи Франс прес.

Първа група от петнайсетина украински военнопленници пристигна с автобус на територия под контрола на Киев, съобщи журналист на АФП от мястото на събитието.

Сепаратистите се очаква да предадат днес на Украйна общо 74 души, държани като пленници в двете територии под техен контрол в Донецка и Луганска област, а в замяна ще получат 306 души, държани в плен от украинските власти.

Снимка: Reuters

Тази операция – първата размяна на пленници за последните 15 месеца между двата лагера – се провежда на фронтовата линия край град Горловка, на около 40 км североизточно от сепаратистката "столица" Донецк.

Тя стана възможна след дълги преговори с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и руския патриарх Кирил.

Освобождаването на военнопленниците е ключова точка от подписаните през февруари 2015 г. мирни споразумения от Минск.

Четиридесет и трима души от всички 306 души, които Украйна трябва да върне на сепаратистите, са си излежали наказанията и са освободени, така че няма да участват в организираната размяна, съобщи представителка на украинския парламент, цитирана от ТАСС.

Снимка: Reuters

Освен тях, по думите й, има около 10-15 души, които не искат да се върнат на територията под контрола на бунтовниците.

По информация на кореспондент на ТАСС от мястото на събитието Киев е завършил размяната на пленници с т.нар. Луганска народна република. На украинската страна са били предадени 16 задържани лица, а Киев се е съгласил да освободи 75 души, но двама от тях са предпочели да не се връщат.

Предстои да бъде осъществена размяната на пленници с т.нар. Донецка народна република.

Представителят на Украйна в хуманитарната подгрупа на Контактната група Виктор Медведчук заяви, че Киев е предал общо 237 от 306 пленници. По думите му останалите са се отказали да се върнат в територията под бунтовнически контрол или са били освободени, предаде ТАСС.

Снимка: Reuters

Берлин приветства размяната на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти в Донбас, съобщи пресслужбата на германското външно министерство, цитирана от ТАСС.

"Размяната на пленници е знакова стъпка в изпълнението на Минските споразумения, която ние заедно с френските ни партньори интензивно подкрепяме в нормандския формат", се посочва в изявление на германския външен министър Зигмар Габриел, разпространено от пресслужбата.

"Това е преди всичко и важен хуманитарен жест в навечерието на Нова година и православното Рождество", изтъква министърът.