Почти половината (41%) от работната ръка обмисля драстична кариерна промяна през следващата година. Данните са от последния доклад на Microsoft за тенденциите в работата. Изследването се позовава на информация от 30 хил. служители по света, посредством Microsoft 365 и LinkedIn.

В него се отбелязва, че през последната година и половина много хора се борят със стреса, съпътстващ световната пандемия – изпитват притеснения за здравето на близки, стараят се да балансират работата с домашното училище и грижа за децата, имат усещане за изолация и самота. Работата също e предизвикателство.

Повече от половината служители (54%) са споделили, че се чувстват претоварени. Виртуалните срещи, имейли и съобщения са се увеличили драстично, откакто работата от разстояние и хибридните методи се превърнаха в новото нормално. Повече информация, можете да откриете в таблицата долу.

61% от лидерите и хората на по-високи позиции са посочили, че преуспяват - с 23% повече от хората, които не са упълномощени да вземат решения.

Изследванията показват, че това вероятно се дължи на множество фактори като това, че служителите на по-високи позиции имат по-голяма мрежа от професионална подкрепа и възможност да ползват повече отпуска.  

Провелите проучването отбелязват, че с наближаването на летния сезон в голяма част от държавите има няколко неща, които ръководителите могат да направят, за да помогнат на екипа си да презареди и да се ангажира отново. 

  • Активно насърчаване на служителите да почиват. Насърчаването на хората не просто да използват отпуската си, но да я приемат като възможност напълно да се откъснат от работа. 
  • Използване на времето извън работа за мисъл върху стила си на управление.Факт е, че хората се чувстват разкъсани и затруднени. Лидерите, които приоритизират чувствата на служителите си, а не тяхната продуктивност, ще бъдат по-добре позиционирани при следващата стъпка от хибридния начин на работа. Те могат да започнат с малки, но конкретни стъпки като всеки разговор да стартира с въпрос как се чувства човекът отсреща или още по-добре - как се справя с поддържането на баланса между работа и личен живот. 
  • Удвояване на възможностите за обучение. Ако летният период е слаб във фирмата или индустрията, то това е перфектната възможност за насърчаване на служителите си да извлекат максимални ползи за учене и развитие чрез съдържание, достъпно специално за тях. 
  • Прозрачност относно завръщането в офиса. Бизнесът все още не разполага с правилните отговори относно идеалната хибридна работна среда. Важно е служителите да бъдат не просто известявани за решенията, взети от ръководството, но да им се позволи да разбират как са взети. Това е ясен знак, че компанията се вслушва в нуждите на служителите.