Раковите заболявания са първата причина за смъртни случаи в ЕС, свързани с работата: 52 на сто от годишните смъртни случаи, свързани с професията, понастоящем се дължат на свързани с работата ракови заболявания, докато 24 на сто са в резултат на болести на сърдечносъдовата система, 22 процента - на други заболявания, и 2 на сто - на наранявания. Близо 30 вида рак са свързани с работното място, сочат още проучвания на Международната конфедерация на профсъюзите, които съобщи Пламен Димитров – президент на КНСБ.

Близо 120 000 души в ЕС умират всяка година от злокачествено заболяване, свързано с работата. Произтичащите от това годишни разходи в целия ЕС за здравеопазване и загубите на производителност се оценяват между 4 и 7 милиарда евро, допълни лидерът на КНСБ.

Смята се, че от 2 до 8 процента от раковите заболявания са свързани с канцерогенни вещества на работното място.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, в България общо 350 000 души са болни от рак, като всяка година се регистрират нови над 30 000 случаи, каза Пламен Димитров. По думите му, в нашата страна липсва национална статистика колко хора са заболели от рак, свързан с работата. Но може да се изчисли, че между поне 7000 и 28 000 български работници заболяват годишно от рак на работното място.

Последните изчисленията на Международната организация по труда показват, че в България има 1445 смъртни случая от професионални ракови заболявания за 2014 г. и 1498 - за 2017 г., каза доц. Катя Вангелова от Националния център по обществено здраве и анализи, цитирана от БТА.

КНСБ започва кампания "Да спрем рака на работното място", чрез която този проблем да стане значим за обществото, да има мерки за превенция и да се намалят рисковете за злокачествени заболявания на работното място. Кампанията е насочена към предприятия в сектори с повишен риск - в металургията, в строителството, в химията, в селското стопанство, в здравеопазването.