Източник от украинското военно разузнаване твърди, че руската армия формира подразделение от около 3000 севернокорейци във войната срещу Украйна, съобщи Би Би Си.

Военен източник от руския Далечен изток потвърди пред руската редакция на Би Би Си, че „няколко севернокорейци са пристигнали“ и са разположени в една от военните бази край Усурийск, на север от Владивосток.

Източникът обаче отказа да посочи точен брой, освен че по думите му те „абсолютно не са близо до 3000 души“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли съобщенията за севернокорейско участие.

„Това не е само британско разузнаване, това е и американско разузнаване. Те постоянно съобщават за това, но не предоставят никакви доказателства“, каза той.

Няма съмнение, че през последните месеци Москва и Пхенян са задълбочили нивата си на сътрудничество. Само миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати на Владимир Путин послание по случай рождения му ден, в което го нарече свой „най-близък другар“.

Украинският президент Володимир Зеленски говори за присъединяване на Северна Корея към войната, а този месец южнокорейският министър на отбраната заяви, че вероятността за разполагане на севернокорейски сили в Украйна е „много вероятна“.

Преди седмица южнокорейският министър на отбраната Ким Йонг-хюн потвърди, че севернокорейски военни, са убити при украински удар в окупирана от Русия територия.

Много са поводите да се смята, че Пхенян създава близък военен съюз с Кремъл. Още през юни Владимир Путин вдигна тост за „мирния и отбранителен“ пакт с Ким Чен-ун.

Все повече доказателства потвърждават, че Северна Корея снабдява Русия с боеприпаси, както наскоро показа откритата ракета в украинската област Полтава.

Всъщност съобщенията за мините и снарядите, доставяни от Пхенян, датират от декември 2023 г. в канали в „Телеграм“, където участват руските военни общности.

Снимка: iStock

Руските войници, разположени в Украйна, често се оплакват от стандарта на боеприпасите и от това, че десетки войници са били ранени.

Киев подозира, че подразделение от севернокорейски войници се е подготвяло в района на Улан-Уде, близо до монголската граница, преди да бъде изпратено в руската Курска област, където украинските сили предприеха нахлуване през август.

Възможно ли е участие на войници на Северна Корея във войната в Украйна?

 

Северна Корея може да има около 1,28 млн. активни войници, но армията ѝ няма скорошен опит в бойни операции, за разлика от руската армия.

Пхенян се стреми към стария съветски модел във въоръжените си сили, но не е ясно как основната му сила от моторизирани пехотни части може да се впише във войната в Украйна.

Освен това има очевидна езикова бариера и непознаване на руските системи, което би усложнило всякакви бойни роли.

Това не изключва участието на севернокорейските военни в пълномащабната война на Русия в Украйна, но те са признати от експертите най-вече заради инженерните и строителните си способности, а не за водене на бойни действия.

Снимка: Reuters

Това, което и двете страни имат обаче са общи стимули. Пхенян се нуждае от пари и технологии, а Москва - от войници и боеприпаси.

„Пхенян ще получи добро заплащане и може би ще получи достъп до руски военни технологии, които в противен случай Москва не би искала да прехвърля на Северна Корея“, каза Андрей Ланков, директор на Korea Risk Group.

„Това би дало на войниците им и реален боен опит, но съществува и риск севернокорейците да се запознаят с живота на Запад, който е значително по-проспериращо място“, допълни той.

За Путин съществува спешна необходимост да компенсира значителните загуби по време на продължилата повече от две години и половина война.

Валерий Акименко от британския Център за изследване на конфликтите смята, че разполагането на севернокорейци ще помогне на руския лидер да се справи с предишния кръг на задължителна мобилизация, който не премина добре.

Снимка: Ройтерс

Президентът Зеленски очевидно е загрижен за това как може да се развие този съюз. Поради страх от ескалация на военния конфликт в Украйна западни сили не са стъпвали.

Към момента Би Би Си все още не е видяла никакви признаци за формирането на такава голяма част от севернокорейски военни в руския Далечен изток.

Въпреки това, ако съобщенията за стотици севернокорейци, които се подготвят за разполагане, се потвърдят, идеята за чужди войници в тази война изглежда по-малко притеснителна за Владимир Путин.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK